Ucraina a dat Rusia în judecată la CEDO pentru 'asasinate țintite' împotriva unor opozanți

  • 23 Februarie 13:52
Ucraina a dat Rusia în judecată la CEDO pentru 'asasinate țintite' împotriva unor opozanți

Ucraina a angajat acțiuni la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) împotriva Rusiei pe care o acuză de comiterea unor 'operațiuni de asasinate țintite împotriva unor presupuși opozanți', a anunțat marți CEDO într-un comunicat, citat de AFP, preluat de Agerpres.

Potrivit sesizării depuse vinerea trecută, aceste asasinate au fost comise 'în Rusia și pe teritoriul altor state, între care alte state membre ale Consiliului Europei, în afara unei situații de conflict armat', a precizat instanța cu sediul la Strasbourg.


Această 'cerere într-o cauză interstatală', procedură prin care un stat îl dă în judecată pe altul la CEDO, este a noua la număr introdusă de Kiev împotriva Moscovei, dintre care patru sunt în curs de examinare la Curte, brațul judiciar al Consiliului Europei, ale cărei membre sunt Rusia și Ucraina.

Guvernul ucrainean acuză de asemenea Rusia că 'nu a anchetat aceste operațiuni de asasinare' și de 'organizare deliberată a unor operațiuni de disimulare având ca scop contracararea eforturilor de găsire a celor responsabili', continuă Curtea, fără să ofere alte detalii cu privire la respectivele asasinate.

Kievul face astfel referire la o încălcare a dispozițiilor Convenției Europene a Drepturilor Omului privind 'dreptul la viață', adaugă CEDO.

Celelalte plângeri în cauze interstatale depuse de Kiev împotriva Moscovei și aflate în curs de examinare vizează 'evenimente survenite în estul Ucrainei, inclusiv tragedia avionului MH17 al companiei Malaysian Airlines, doborât în iulie 2014', 'numeroase încălcări ale Convenției' în Crimeea, precum și un 'incident naval produs în strâmtoarea Kerci, care leagă Marea Neagră de Marea Azov, în 2018, și care a condus la capturarea a trei nave ale marinei ucrainene împreună cu echipajele lor'.

Anexarea de către Rusia în 2014 a peninsulei ucrainene Crimeea a fost urmată de un război cu separatiștii proruși în estul Ucrainei, soldat până în prezent cu aproape 13.000 de morți. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
7
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
2
Sun
3
Mon
4
Tue
0

Curs oficial BNM 04 Martie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.1931 0.1158
USD 17.5695 0.0526
RON 4.3455 0.0228
UAH 0.6315 0.0043
RUB 0.2383 0.0007
Arhivă Radio Chișinău