Ucraina | 160 de mașini au putut părăsi Mariupol, dar nu se știe câte persoane au reușit să fugă

  • 14 Martie 2022 16:40
Ucraina | 160 de mașini au putut părăsi Mariupol, dar nu se știe câte persoane au reușit să fugă

Municipalitatea din Mariupol, port din sud-estul Ucrainei, a declarat luni că 160 de vehicule au reușit să părăsească printr-un coridor umanitar orașul asediat de forțele ruse și separatiști proruși, coloana de vehicule particulare îndreptându-se spre spre Berdiansk, un oraș ucrainean ocupat de trupele ruse în regiunea Zaporojie, potrivit Reuters.

Agenția de presă AFP, care citează contul Telegram al primăriei Mariupol - port strategic de la Marea Azov-, relatează că această coloana de vehicule a putut să plece începând cu 13:00 (11:00 GMT) pe o rută ce leagă Mariupol de orașul Zaporojie, transmite Agerpres.

Săptămâna trecută, eforturile repetate de evacuare a civililor din Mariupol - un oraș cu 400.000 de locuitori înainte de declanșarea conflictului - au eșuat.

"La ora actuală, încetarea focului este respectată pe coridorul umanitar", potrivit aceleiași surse.

În postarea de pe Telegram, consiliul municipal din Mariupol nu precizează câți oameni au putut să fugă din orașul în care condițiile sunt catastrofale după zile în șir de bombardamente și asediu.

Duminică, municipalitatea din Mariupol a raportat că 2.187 de locuitori au fost uciși în atacurile rusești după invazia declanșată de Rusia la 24 februarie.

Un convoi însoțit de preoți ortodocși, cu 100 de tone de apă, alimente și medicamente, a fost nevoit să se întoarcă duminică din drum din cauza tirurilor neîncetate rusești. O nouă tentativă era prevăzută pentru luni.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii a avertizat duminică cu privire la "cel mai rău scenariu" la Mariupol dacă părțile beligerante "nu convin de urgență asupra unui acord umanitar'.

"Timpul se scurge pentru sutele de mii de oameni prinși în capcana luptelor. Istoria va judeca cu oroare ceea ce se întâmplă la Mariupol dacă nu se ajunge la un acord între părți cât mai curând posibil", sublinia CICR într-un comunicat. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:2,06 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău