Ucraina: 12 vase au părăsit porturile ucrainene în cadrul acordului privind exportul de cereale prin Marea Neagră

  • 31 Octombrie 2022 11:51
Ucraina: 12 vase au părăsit porturile ucrainene în cadrul acordului privind exportul de cereale prin Marea Neagră

Douăsprezece nave-cargo s-a îmbarcat luni din porturile ucrainene în cadrul Inițiativei privind transportul de cereale prin Marea Neagră, a declarat ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, citat de Reuters, potrivit Agerpres.

Rusia, care a invadat Ucraina la 24 februarie, a anunțat sâmbătă suspendarea participării sale la acest acord pe 'termen nedefinit' din cauză că nu poate 'garanta siguranța navelor civile' care navighează în cadrul acestui pact, în urma unui atac sâmbătă asupra navelor din cadrul Flotei sale din Marea Neagră.

'Astăzi 12 nave au părăsit porturile ucrainene. Delegațiile ONU și Turciei oferă 10 echipe pentru a inspecta 40 de nave cu scopul de a îndeplini #BlackSeaGrainInitiative. Acest plan de inspecție a fost acceptat de delegația ucraineană. Delegația rusă a fost informată', a scris Kubrakov pe Twitter.

Coordonatorul Națiunilor Unite pentru Inițiativa privind cerealele ucrainene, Amir Abdulla, a avertizat luni dimineață pe Twitter că 'nicio navă de transport civilă nu trebuie să devină o țintă militară și nici să fie ținută ostatică. Alimentele trebuie să treacă!'.

Suspendându-și participarea la acordul internațional, semnat în vară, Moscova a cerut clarificări privind utilizarea de drone marine pe așa-numitul "coridor al cerealelor", zona de navigație sigură convenită la Istanbul în iulie anul trecut, înainte de a reveni la acord. Duminică, Moscova a anunțat retragerea sa 'până la noi ordine' din procesul de inspectare a navelor.

Dar delegațiile turcă și ONU au decis să furnizeze resurse suplimentare și zece echipe de inspectori ar trebui să inspecteze luni 40 de nave cu destinația Ucraina, a anunțat JCC.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunțat că Rusia încearcă să șantajeze lumea 'cu foamea' prin nepermiterea exportului de cereale ucrainene așa cum s-a convenit, potrivit EFE.

'Rusia este singura vinovată pentru faptul că alimentele vor fi de acum mai scumpe pentru oamenii de pe o întindere vastă, din Africa de Vest până în Asia de Est. Rusia este cauza pentru care oamenii, în special în Etiopia, Yemen sau Somalia, se vor confrunta cu o penurie alimentară catastrofală', a spus Zelenski, în mesajul său cotidian difuzat în cursul nopții de duminică spre luni.

'Până în prezent, faptele arată că liderii ruși sunt mai interesați de exacerbarea crizei alimentare decât de punerea în aplicare a documentelor semnate', a afirmat președintele ucrainean, adăugând ironic: 'Și acesta este - apropo - răspunsul pentru toți cei care vorbesc despre negocieri cu Rusia'.

Liderul ucrainean a confirmat că sunt mai multe nave de transport încărcate cu mii de tone de cereale în porturi și care nu pot pleca.

Sunt '218 nave care așteaptă ocazia de a transporta alimente în cadrul unor contracte de export sau de a intra în porturile ucrainene. Săptămână de săptămână, Rusia a încetinit trecerea navelor prin coridorul de cereale, în pofida propriilor promisiuni față de parteneri, iar acum l-a blocat complet', a mai spus el.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:2,06 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
13
Arhivă Radio Chișinău