Ucraina: Rebelii au zădărnicit un schimb de prizonieri

  • 16 August 2015 21:07
Ucraina: Rebelii au zădărnicit un schimb de prizonieri

Liderii rebelilor din regiunea separatistă ucraineană Donețk au zădărnicit un schimb de prizonieri ce a fost pregătit timp de trei luni, informează Agerpres.

În ultimul moment, rebelii au formulat cereri ce nu puteau fi acceptate de negociatorii ucraineni, din motive de securitate. Printre aceste cereri s-a numărat și aceea ca schimbul să aibă loc pe teritoriul republicii autoproclamate Donețk, nu pe teritoriu neutru.

Schimbul de prizonieri a fost pregătit timp de trei luni. Cele două părți reușiseră să ajungă la o înțelegere în urmă cu două zile. De partea ucraineană la negocieri au participat militari, voluntari și reprezentanți ai serviciilor de securitate. 

Părțile conveniseră asupra unui schimb de prizonieri în format '13 contra 13'. Dintre prizonierii militari ucraineni ar fi urmat să fie eliberați ofițeri ce au stat închiși un an de zile după evenimentele de la Ilovaisk.

Anterior, un consilier al ministrului-adjunct al apărării din Ucraina, Vasili Budik, anunța că în clădiri ale fostului Consiliu de Securitate al Ucrainei din Donețk sunt deținuți prizonieri 37 de militari ucraineni.

Conflictul din estul Ucrainei dintre armata ucraineană și rebelii proruși s-a soldat cu peste 6.800 de morți din aprilie 2014 și până în prezent. Un nou armistițiu a fost instituit în februarie, în urma unui acord de pace încheiat la Minsk, dar incidente soldate cu victime au loc frecvent în estul ucrainean. Kievul și Occidentul acuză Rusia de susținerea rebelilor din regiune.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
15,52
Câțiva nori
Umiditate:58 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău