Ucraina: mobilizare generală

  • 02 Martie 2014 16:28
Ucraina: mobilizare generală

Ministerul Apărării din Ucraina a dispus mobilizarea rezerviștilor și le-a ordonat comandanților să pună în stare de alertă de luptă unitățile militare, în fața unei eventuale intervenții armate ruse în peninsula Crimeea.

Președintele interimar de la Kiev, Alexandr Turcinov, a declarat închis spațiul aerian al țării pentru orice avion necivil. Rada Supremă a cerut monitorizare și ajutor internațional pentru siguranța instalațiilor sale nucleare.

Premierul interimar al Ucrainei, Arseni Iațeniuk, a acuzat Rusia că a declarat război țării sale și l-a îndemnat pe președintele Vladimir Putin să dispună retragerea trupelor ruse. El a declarat că Moscova a pus ambele țări pe picior de război. "Asta nu este amenințare. Asta este chiar declarația de război împotriva țării mele. Dacă președintele Putin dorește să fie președintele care a declanșat războiul între două țări vecine și prietene, între Ucraina și Rusia, ei bine, s-a apropiat deja la câțiva centimetri de acest obiectiv. Suntem în pragul dezastrului", a subliniat premierul Iațeniuk. Autoritățile din Kiev au cerut să fie permisă trecerea a trei unități militare ucrainene, care au fost încercuite în Crimeea. Un detașament format din ucraineni pro-ruși au înconjurat baza militară navală Feodosia, cerând militarilor bazei să jure credință noilor autorități regionale. În Peninsula Crimeea se intensifică activitățile militare. 

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat că activitățile militare ruse din Crimeea, Ucraina, reprezintă o amenințare la adresa păcii și securității în Europa. Rasmussen a subliniat că Rusia trebuie să "tempereze urgent tensiunile în regiune". "Ceea ce face Rusia în Ucraina încalcă principiile Cartei ONU", a mai spus Anders Fogh Rassmusen. Marea Britanie a anunțat că și-a anulat participarea la acțiunile pregătitoare pentru organizarea summitului G8 de la Soci, din luna iunie. Anterior, Franța a făcut o astfel de propunere ca măsură coercitivă față de operațiunile ruse în Ucraina.

Soldați ruși au blocat trei unități militare din Crimeea și încearcă să-i determine pe cei ucrainieni să se predea fără a opune rezistență. Rusia a trimis de asemenea militari de la baza de la Sevastopol, de la Marea Neagră, spre capitala regiunii autonome Crimeea, Simferopol. 

Președintele Parlamentului Republicii Autonome Crimeea, Vladimir Konstantinov, a declarat că autoritățile din Crimeea nu se supun actualului guvern de la Kiev. Declarația a fost făcută de către Konstantinov, duminică, în cadrul conferinței de presă. Konstantinov a precizat că în cadrul referendumului de pe 30 martie va fi discutată și schimbarea statutului regiunii Crimeea din autonom în statal. "Acest pământ aparține rușilor, vă rugăm să nu uitați acest lucru. E vorba de o istorie de mii de ani. Popoarele rus și ucrainean aparțin lumii ruse", a spus Konstantinov.

În Piața Independenței din Kiev are loc un miting în sprijinul integrității teritoriale a Ucrainei. Mitingul a început cu o serie de discursuri ale reprezentanților diferitelor confesiuni religioase din Ucraina, care au făcut apel la menținerea unității și păstrarea integrității teritoriale a Ucrainei și s-au pronunțat împotriva acțiunilor Rusiei față de Ucraina. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Nori împrăștiați
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Mon
15
Tue
12
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău