Uciderea deputatului David Amess: Guvernul britanic ia în calcul sporirea măsurilor de protecție pentru aleși

  • 17 Octombrie 19:33
Uciderea deputatului David Amess: Guvernul britanic ia în calcul sporirea măsurilor de protecție pentru aleși

Ministrul de interne britanic Priti Patel a declarat duminica aceasta că guvernul studiază introducerea protecției din partea poliției pentru deputați, după uciderea deputatului conservator David Amess, transmite AFP, potrivit Agerpres.

"Trebuie să descoperim lacunele" în ceea ce privește dispozitivele de securitate din jurul deputaților, a declarat Patel la postul SkyNews. Întrebată în legătură cu introducerea protecției poliției pentru deputați în circumscripțiile lor, Patel a declarat că "toate opțiunile sunt luate în calcul în prezent" și că "o serie de măsuri" au fost luate deja după moartea deputatului Amess.

Acest deputat în vârstă de 69 de ani, membru al Partidului Conservator al premierului Boris Johnson și un susținător înfocat al Brexitului, căsătorit, tată a cinci copii, cu mandate ce însumau 38 de ani în Parlament, a fost înjunghiat mortal vineri în timp ce participa la o întâlnire cu alegătorii într-o biserică metodistă din Leigh-on-Sea (estul Angliei), la circa 60 km est de Londra.

Poliția britanică l-a identificat drept Ali Harbi Ali, un britanic de origine somaleză în vârstă de 25 de ani, pe individul care l-a ucis vineri pe deputatul conservator David Amess.

Uciderea lui David Amess a bulversat țara și a reamintit trauma asasinării deputatei laburiste Jo Cox, în iunie 2016, de către un extremist de dreapta.

"Multe lucruri s-au schimbat" de la moartea deputatei Jo Cox, a declarat Priti Patel. "Ne-am schimbat cu toții modurile de a lucra, din cauza evoluțiilor amenințărilor din societate", a spus ministrul britanic, explicând de exemplu că deputații le cer în prealabil alegătorilor din circumscripția lor să-și facă programare pentru a se întâlni cu ei.

Totodată, Patel a reiterat că uciderea deputatului conservator nu trebuie să interfereze cu "datoria democratică" a politicienilor din Regatul Unit de a se întâlni cu alegătorii lor, transmite EFE. Patel și-a exprimat sprijinul pentru reuniunile săptămânale față în față dintre parlamentari și alegători. "Suntem parte din țesut, din ADN-ul societății, din democrația noastră, libertatea noastră, din șansa pe care o au oamenii de a avea o relație cu noi", a spus ea.

Uciderea lui Amess "nu ar trebui să rupă niciodată legătura dintre un reprezentant ales și funcția sa democratică, responsabilitatea și datoria față de oamenii care l-au ales", a insistat ea.

În aceeași linie s-a pronunțat și președintele Camerei Comunelor, Lindsay Hoyle, care într-un articol a afirmat că nu este adeptul stopării întâlnirilor cu alegătorii, deoarece, în sistemul britanic, "scopul de a fi deputat este de a ajuta și de a fi văzut". El a pledat în schimb pentru înmulțirea măsurilor de precauție și a insistat ca dezbaterea politică să fie "mai amabilă și mai respectuoasă".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
11,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:3,6 m/s
Mon
9
Tue
3
Wed
4
Thu
8
Fri
8

Curs oficial BNM 28 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 19.8861 -0.0000
USD 17.7261 -0.0000
RON 4.0177 -0.0000
UAH 0.6559 -0.0000
RUB 0.2374 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău