Twitter a deblocat zeci de mii de conturi suspendate pentru dezinformare, hărțuire sau manifestări de ură

  • 09 Ianuarie 2023 12:26
Twitter a deblocat zeci de mii de conturi suspendate pentru dezinformare, hărțuire sau manifestări de ură

Sub conducerea lui Elon Musk, Twitter a deblocat recent zeci de mii de conturi, dintre care unele aparțin adepților teoriei complotului sau opozanților vaccinării, cu riscul de a relansa fenomenul dezinformării pe rețeaua de socializare, informează hotnews.ro.

Potrivit dezvoltatorului Travis Brown, citat de mai multe organizații, peste 27.000 dintre conturile redeschise fuseseră suspendate din motive de dezinformare, hărțuire și manifestări ale urii

Contactat de AFP, el a afirmat că lista sa este incompletă și că numărul acestor conturi ar putea fi mult mai mare.

„Restabilirea acestor conturi va face ca platforma să fie foarte căutată de cei care vor să răspândească informații false", atrage atenția Jonathan Nagler, co-director al Centrului pentru rețele sociale și politică al New York University (NYU).

"Și va exista mai puțină moderare a discursurilor urii, ceea ce va face ca rețeaua să fie mai puțin ospitalieră pentru mulți utilizatori", adaugă el.

Printre personalitățile care au revenit pe rețea se numără figuri antivaccinare precum cardiologul Peter McCullough sau medicul Robert Malone, care a fost suspendat, în urmă cu un an, pentru că a atras atenția asupra riscului presupus al vaccinurilor împotriva coronavirusului, fără a oferi ca dovezi informații verificate.

De la ridicarea suspendării contului său, Robert Malone, care are peste 869.000 de abonați, a postat mai multe mesaje care distribuie informații false despre vaccinul împotriva COVID-19.

Printre foștii paria care acum au primit din nou acces la rețeaua de socializare se numără de asemenea și ex-președintele Donald Trump, care, pentru moment, își respectă totuși promisiunea de a nu reveni și de a nu utiliza decât rețeaua de socializare Truth Social, pe care a creat-o el însuși în urmă cu an.

Mike Lindell face parte dintre cei care au reaprins flacăra, comentează AFP. Suspendat de două ori în 2021, președintele director general al companiei My Pillow și susținător necondiționat al lui Donald Trump a făcut apel, imediat ce i s-a deblocat contul, "să se topească mașinile electronice de vot și să se transforme în gratii de închisoare".

O referire directă la teoria complotului conform căreia numărarea voturilor la scrutinul prezidențial din 2020 a fost manipulată cu ajutorul mașinilor de vot, ceea ce nu a fost niciodată demonstrat.

Reprimită de asemenea pe Twitter este și militanta de extremă-dreapta Pamela Geller, prezentată de organizația juridică de luptă împotriva extremismului Southern Poverty Law Center drept "unul dintre cele mai flamboaianți activiști anti-musulmani din SUA".

La începutul săptămânii trecute, creatoarea site-ului The Geller Report a postat un mesaj despre subiectul studenților musulmani care s-au plâns că un profesor le-a arătat reprezentări cu profetul Mahomed.

"Nu l-au decapitat deja?", a scris ea pe Twitter, cu referire la moartea profesorului francez de istorie și geografie Samuel Paty, la periferia Parisului, în octombrie 2020.

"În epoca Musk, 'super-propagatorii' dezinformării se simt încurajați, iar cititorii au mai puțin elemente la dispoziție despre fiabilitatea surselor", a subliniat Jack Brewster, din partea observatorului media NewsGuard.

 

La mijlocul lunii decembrie, Twitter a precizat într-o postare pe platforma sa că "o suspendare permanentă este o măsură disproporționată pentru încălcarea regulilor" rețelei de socializare.

Elon Musk a precizat apoi că Twitter "rămâne hotărât în a împiedica orice conținut periculos" pe site-ul său, precum și "actorii rău intenționați". "Conturile deblocate vor trebui întotdeauna să respecte regulile", a adăugat el.

Deși Musk a precizat recent că intenționează să cedeze conducerea Twitter, "va fi nevoie de mai mult pentru a repara" platforma, avertizează Nora Benavidez, din partea observatorului media Free Press.

 

Va fi nevoie, atrage ea atenția, să se adopte "o serie de măsuri pentru a reveni asupra schimbărilor lui Musk, pentru a investi din nou în moderare și pentru a restructura guvernarea platformei".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău