TVR revine în Republica Moldova. Astăzi este semnat Acordul

  • 12 Septembrie 2013 14:00
TVR revine în Republica Moldova. Astăzi este semnat Acordul

Autoritățile de la București și cele de la Chișinău vor semna joi, 12 septembrie, Acordul prin care Televiziunea Română va reveni în spațiul audiovizual al Republicii Moldova.

Documentul reprezintă o înțelegere amiabilă dintre cele două părți, după ce Societatea Română de Televiziune a atacat Republica Moldova la CEDO, pentru retragerea licenței TVR 1, în 2007, de către guvrnarea comunistă de atunci. Totodată, Consiliul Coordonator al Audiovizualului de la Chișinău afirmă că retransmiterea doar prin cablu a Televiziunii Române în Republica Moldova, despre care s-a anunțat ieri în presă, reprezintă obiectul unui alt memorandum. 

Președintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Marian Pocaznoi, s-a arătat surprins de faptul că în presă au apărut informații, potrivit cărora  TVR1 va fi retransmis numai prin cablu în Republica Moldova. El a explicat că această prevedere se regăsește într-un alt document - un memorandum al Ministerului de Externe de la București. Acesta prevede preluarea TVR 1 de  către operatorii de cablu din Republica Moldova și a postului Moldova 1, de către cei din România.

În ceea ce privește acordul care urmează să fie semnat astăzi la București de către miniștrii Justiției ai României și Republicii Moldova, Marian Pocaznoi a declarat că prevederile acestuia nu pot fi făcute publice, până când nu va fi examinat de CEDO.

Și ministrul Justiției, Oleg Efrim a declarat la Europa Liberă, înainte de a pleca la București, că există deocamdată o clauză de confidențialitate a documentului. Oficialul a menționat doar că acest acord reprezintă o soluție pe termen scurt și mediu de revenire a postului de televiziune TVR1 în Republica Moldova.

Totodată, CEDO urmează să radieze acest dosar, în cazul în care va accepta acordul de soluționare amiabilă, dintre cele două părți, a mai subliniat Oleg Efrim.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:1,03 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău