TVR Moldova | Sigfried Mureșan: „Viitorul Guvern al R.Moldova este unul axat pe investiții și modernizare” (Revista presei)

  • 04 August 2021 09:34
TVR Moldova | Sigfried Mureșan: „Viitorul Guvern al R.Moldova este unul axat pe investiții și modernizare” (Revista presei)

Revista presei - 4 august 2021.

Unor demnitari le-au trecut șiroaie reci pe spinare când au citit programul de guvernare al Nataliei Gavrilița, în special în partea ce ține de crearea unui tribunal anticorupție, opinează analistul politic Anatol Țăranu la JurnalTV. În opinia sa, corupția poate fi strivită doar atunci când se vor chema la respect acei pe care îi numim corupția mare.

El consideră că în noul guvern este multă expertiză și puțină memorie instituțională; Nume noi, oameni tineri”. Majoritatea candidaților propuși pentru guvern au „cunoștințe să ia hățurile în mâini și să înceapă să dirijeze în domeniile care sunt în custodie”, dar nu au „un background guvernamental solid”, explică Anatol Țăranu, adăugând că programul de guvernare propus este „unul dintre cele mai voluminoase”.

Jurnaliștii de la portalul informațional anticoruptie.md, prezintă pe scurt cum își propune Guvernul Gavrilița să lupte împotriva corupției mari și să reformeze justiția. Demararea unei reformei profunde a justiției și a luptei veritabile împotriva marii corupții, prin eficientizarea activității procuraturii și a instanțelor judecătorești în vederea stopării furturilor banilor și proprietății publice, precum și prin demararea investigațiilor față de persoanele care au comis ilegalități majore. Aceasta este una dintre prevederile programului de guvernare al Guvernului Gavrilița. Prima acțiune anunțată chiar după alegeri de președintele formațiunii Igor Grosu este eliberarea din funcție a persoanelor din conducerea ministerelor, altor autorități administrative centrale, Cancelariei de Stat, precum și a structurilor organizaționale și a instituțiilor din sfera de competență a acestora, inclusiv din serviciile desconcentrate, care s-au manifestat prin ineficiență în activitate, au comis sau admis ilegalități și promovat grupuri de interese și/sau au fost implicați, contrar legii, în acțiuni de favorizare a partidelor politice sau a concurenților electorali, și numirea, în locul acestora, a unor persoane integre și profesioniste.

Ziarul de Gardă scrie cine sunt următorii patru candidați din partea PAS, care ar putea intra în Parlament, după ce câțiva deputați ar putea fi votați miniștri. Cele patru persoane ar urma să ia locul Nataliei Gavrilița – premier desemnat și altor trei deputați PAS care fac parte din echipa guvernamentală: Andrei Spînu – viceprim-ministru, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Sergiu Litvinenco – ministru al Justiției și Dumitru Budianschi – ministru al Finanțelor. Cei care ar urma să acceadă în Parlament sunt: juristul Viorel Barda, șef al Direcției generale pentru administrarea clădirilor Guvernului R.Moldova, urmat de Ana Calinici, care este de profesie jurist și deține funcția de asistent de deputat în Parlamentul R.Moldova. În Parlament, ar putea ajunge și Evghenia Cojocari, pedagog de profesie, precum și juristul Boris Popa.

TVR Moldova îl citează pe europarlamentarul român Sigfried Mureșan, care spune că viitorul Guvern al Republicii Moldova este unul axat pe investiții și modernizare, iar oamenii așteaptă de la acest Executiv crearea de noi locuri de muncă și reducerea decalajelor între regiuni(…) pentru asta este nevoie de dezvoltarea infrastructurii pentru atragerea de investitorii care să creeze noi locuri de muncă în toată Republica Moldova”, a precizat eurodeputatul într-o postare pe o rețea socială.

Publicația Newsmaker face o listă cu cei mai cunoscuți fugari de la Chișinău. În articolul intitulat „Top 5 fugari din Moldova. Cine se ascunde de justiție, în timp ce Platon e în „concediu”. În top se regăsește Gheorghe Cavcaliuc, liderul Partidului Acasă Construim Europa (PACE), fostul șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției, care a declarat la 26 iulie că nu va reveni în Moldova. Până atunci, el se afla deja în căutare de șase zile în dosarul „verde de briliant”. Topul este continuat de fostul democrat, Vladimir Plahotniuc, care a fugit din Republica Moldova în 2019. Acesta s-ar afla în Turcia. Tot fugar e și deputatul Ilan Șor, președintele partidului „Șor”, condamnat în dosarul despre furtul miliardului, a părăsit Moldova odată cu Plahotniuc, la 14 iunie 2019. Acesta s-a stabilit în Israel.

Și ofițerul de poliție Igor Pîntea, fostul director al penitenciarului nr. 13, a fugit din Moldova în vara anului 2019, după ce s-a schimbat guvernarea. Un dosar penal împotriva lui Pîntea a fost inițiat după evenimentele din luna aprilie 2009. În afară de Plahotniuc și Șor, în vara anului 2019 a plecat din Moldova și Constantin Țuțu, fostul deputat al Partidului Democrat, luptător de kickboxing și unul dintre apropiații lui Plahotniuc. Pe numele lui este deschis un dosar penal pentru trafic de influență.

Cotidianul.md reține declarația deputatului Lilian Carp, care cere demisia lui Juravschi de la șefia Comitetului Național Olimpic. Carp susține că delegația Republicii Moldova a reușit să se remarce negativ la Jocurile Olimpice din acest an: „Și nu e vorba despre latura sportivă, unde ai noștri au avut o prestație așteptată, ținând cont de condițiile de pregătire pe care le-au avut și, în general, de situația dezastruoasă din sportul moldovenesc”. Lilian Carp se referă la Cornel Josan, care a făcut parte din delegația Moldovei în Japonia în calitate de responsabil de securitatea anti-Covid din lotul Moldovei, deși funcția lui la CNOS este responsabil de marketing, nicidecum de medicină. Ei bine, tocmai acest Cornel Josan a fost depistat de poliția niponă încălcând regulamentul de securitate anti-Covid al Olimpiadei! Și cum la ei nu te joci cu Legea, poliția japoneză a cerut organizatorilor izolarea, apoi expulzarea moldoveanului care a crezut că i se permite orice.

Și desigur că presa internațională a distribuit cu lux de amănunte știrea, care a ajuns astăzi și la noi…”, a mai scris Carp.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,51
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:6,71 m/s
Fri
17
Sat
21
Sun
16
Mon
12
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău