TVR MOLDOVA | Octavian Țîcu: Igor Dodon nu îşi doreşte revenirea fostului lider PDM Vlad Plahotniuc în ţară, nici cu şi nici fără cătuşe (Revista presei )

  • 06 Februarie 09:35
TVR MOLDOVA | Octavian Țîcu: Igor Dodon nu îşi doreşte revenirea fostului lider PDM Vlad Plahotniuc în ţară, nici cu şi nici fără cătuşe (Revista presei )

Revista presei din 6 februarie 2020

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon nu îşi doreşte revenirea fostului lider PDM Vlad Plahotniuc în ţară, nici cu şi nici fără cătuşe, a declarat liderul Partidului Unității Naționale, Octavian Ţîcu, la TVR Moldova. Potrivit lui, nici Dodon şi nici PDM nu ar  fi interesați de revenirea lui Plahotniuc la Chişinău. ”Cred că locul unde se află Plahotniuc îi oferă o anumită securitate în schimbul unor anumitor servicii pe care le prestează, fie de informaţiii fie de control. La moment există o complicitate între PSRM, Dodon şi o parte a PDM”, a subliniat Ţîcu. Totodată, liderul PUN a insistat pe ideea că pentru debarcarea lui Igor Dodon este nevoie de o coaliţie situativă între PDM şi Blocul ACUM.

Avocatul Teodor Cîranț declară la TV8procurorul general, Alexandru Stoianoglo, ar trișa și ar duce societatea pe o pistă greșită, după anunțul potrivit căruia fostul șef de la SIS, Vasile Botnari, a fost trimis în judecată, fiind singurul vinovat în dosarul expulzării din Republica Moldova a celor șapte profesori turci. Avocatul crede că fostul șef de la SIS a fost doar executorul. ”Ca să ajungă informația la SIS, avem și alte persoane care sunt responsabile de securitatea statului și acesta e președintele statului, așa că era imposibil ca președintele Dodon să nu cunoască informația asta”.

Ziarul de Gardă publică în ediția sa printată de astăzi un articol amplu despre soarta bunurilor puse sub sechestru în „dosarele miliardului furat”. Cum (nu) are loc recuperarea banilor din sentințele lui Filat, Platon, Ion Rusu, dar și ce se mai întâmplă în celelalte dosare legate de frauda bancară. De asemenea, veți găsi un articol despre adolescentele din R. Moldova care rămân însărcinate. De cele mai multe ori, aceste fete provin din familii vulnerabile și nu își termină studiile.

Tânărul Alexandru Rjavitin, care a dispărut la 19 decembrie 2019 din casa părinților săi din Pervomaisc, regiunea transnistreană și a fost reținut ulterior de autoritățile din stânga Nistrului, a fost înrolat din nou în așa-zisa armată transnistreană, după ce a evadat de acolo acum patru ani, acuzând grave abuzuri și încălcări ale drepturilor sale, scrie portalul Anticorupție.md. Alexandru Rjavitin a apărut într-un reportaj realizat de postul de televiziune „Pervîi Prednestrovskii” din regiunea transnistreană, în care susține că în prezent se bucură de condiții mai bune de trai, iar atitudinea superiorilor și a colegilor s-a schimbat mult. Alexandru Rjavitin, fiind înrolat în structurile paramilitare din stânga Nistrului, în august 2015, a reușit să evadeze, acuzând grave abuzuri și încălcări ale drepturilor sale, amintește Anticorupție.md.

Fostul ministru al Finanțelor, expertul Veaceslav Negruță, vorbește într-un interviu pentru Europa Liberă despre rezervele valutare, pe care anterior președintele Igor Dodon a propus să fie cheltuite pentru investiții în infrastructură. ”Rezervele valutare sunt acel colac de salvare pe care Banca Națională poate să îl folosească pentru a atenua anumite fluctuații sezoniere, dar nicidecum nu pot fi cheltuite aceste miliarde adunate ani de zile de către întreaga societate într-un an electoral pentru ca președintele Dodon să-și facă anumite capitaluri electorale cu astfel de declarații. Dacă guvernatorul insistă și confirmă că președintele Dodon a avut altceva de spus și nu va mai insista mai departe să atingă rezervele valutare, eu sper așa să fie”, a subliniat expertul, după ce guvernatorul BNM a precizat că președintele nu ar atentata, de fapt, la rezervele valutare. ”De fapt, vedem două declarații contradictorii: una pornită de președintele Dodon și alta, care vine cumva să calmeze spiritele, spusă de guvernator. Unul din cei doi spune minciuni și, respectiv, e ușor de dedus cine spune minciuni. Și în cazul dat vreau să vedem în continuare o Bancă Națională independentă și condusă de către un management independent, care face politici monetare, politici creditare în interesul societății.”

Casa Zemstvei trebuie să devină un centru cultural”, se arată într-un articol publicat pe portalul Platzforma.md. ”Acest centru al culturii independente este pe cale de a fi evacuat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Muzeul Național de Istorie și Etnografie sub pretextul că „spațiile nu ar corespunde standardelor de securitate. (…) În acest moment, poate mai mult ca oricînd, e nevoie ca Ministerul Educației, Culturii și Cercetării să-și schimbe abordarea. Avem nevoie de un minister al culturii ce nu ar acționa ca un agent al pieței comerciale, nici ca un inspector anti-incendiar, ci de un minister al culturii care și-ar asuma rolul de avocat, apărător și agent-dezvoltator al sectorului cultural, inclusiv cel al culturii independente necomerciale”, se arată în articol.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
2 °C
cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1 m/s
Thu
14 °C
Fri
12 °C
Sat
9 °C
Sun
10 °C
Mon
12 °C

Curs oficial BNM 08 Aprilie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2014 0.0726
USD 18.5683 -0.0686
RON 4.1806 0.0129
UAH 0.6855 0.0009
RUB 0.2460 0.0023
Arhivă Radio Chișinău