TVR Moldova / Fostul ministru de Externe de la București, Cristian Diaconescu: Problema regiunii transnistrene și staționarea armatei ruse poate fi soluționată prin alierea R. Moldova cu Occidentul (Revista resei)

  • 24 Septembrie 2021 09:38
TVR Moldova / Fostul ministru de Externe de la București, Cristian Diaconescu: Problema regiunii transnistrene și staționarea armatei ruse poate fi soluționată prin alierea R. Moldova cu Occidentul (Revista resei)

Ziarul Național face publică opinia noii alese avocate a poporului, Natalia Moloșag, care a fost anterior și avocata șefei statului, maia Sandu. Noul ombudsman spune că președinta Maia Sandu a fost un client ca oricare altul pe care i-a apărat în ultimii 15 ani. Mai mult, avocata a spus că ar fi în conflict de interese anume cu socialistul Vasile Bolea, fiindcă a făcut parte din comisia care i-a respins cererea de a-i fi acordată licență de avocat, declarație aplaudată îndelung în Parlament. Socialistul Vasile Bolea a acuzat faptul că acest concurs pentru selectarea Ombudsmanului ar fi fost aranjat, întrucât Moloșag ar fi rudă cu un secretar de stat de la Ministerul Justiției și avocata Maiei Sandu. Natalia Moloșag a infirmat orice grad de rudenie cu persoane din conducerea Ministerului Justiției sau actuali deputați.

Tot în Ziarul Național citim opinia editorialistului Nicolae Negru despre „Ce înseamnă pentru „mândrii moldoveni” retragerea „completă și necondiționată” a trupelor ruse?”.  Comentatorul face întâi de toate referire la declarația președintelui american Joe Biden despre Republica Moldova, spunând că nu e deloc întâmplător faptul că președintele SUA și-a amintit despre alegerile din Republica Moldova. „E o tiflă pentru cei care declarau sfârșitul geopoliticii pe malurile Bâcului, fraza lui Biden developează naivitatea politicenilor care au crezut în „consensul intern, întărit și prin poziția principalelor parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova, a marilor puteri mondiale, SUA, FR, UE”, după cum descria alianța dintre blocul ACUM și PSRM, în 2019, de la tribuna ONU, președintele moldav de atunci, Igor Dodon. „Acum e limpede că a fost vorba despre o anomalie, o monstruozitate, că și SUA, și UE au așteptat cu nerăbdare înfrângerea PSRM, ca forță care nu aparține taberei democratice, ci lumii lui Putin. Cu alte cuvinte, socialiștii noștri sunt cosiderați niște purtători de viruși ideologici care pot să provoace „pandemii” autoritariste. Aceasta ar trebui să le dea de gândit membrilor PSRM, dacă, firește, li se permite să gândească”.

TVR Moldova îl citează pe fostul ministru de Externe de la București, Cristian Diaconescu, care spune că problema regiunii transnistrene și staționarea armatei ruse pe teritoriul Republicii Moldova poate fi soluționată prin alierea R. Moldova cu Occidentul. „Atâta vreme cât rămâne singură pe acest subiect în fața Moscovei, după părerea mea nu are mari șanse. În al doilea rând, evident, această alianță cu occidentul, în mod categoric cuprinzând România, trebuie să fie făcută în așa fel încât să genereze un plan și un proiect care să fie implementabil, nu numai în legătură cu regiunea transnistreană, ci și în legătură cu întreaga securitate a R. Moldova și regională. Dar într-adevăr, organizațiile internaționale sunt o etapă absolut necesară din acest punct de vedere. Dar dacă nu există un anumit tip de consecvență, putem ajunge la situații paradoxale”, a declarat fostul ministru de Externe de la București, Cristian Diaconescu, la Punctul pe Azi.

Într-un interviu pe Europa Liberă, președinta Societății Academice Române, Alina Mungiu-Pippidi spune că Justiția este și va fi coruptă multă vreme în țările noastre, menționând că ceea ce funcționează împotriva corupției în primul rând sunt reformele administrative. „În Moldova sunt cazurile acestea stringente de impunitate, Ilan Șor și ăștia, sigur că e tentant, vrei să-i bagi odată în pușcărie, te-ai săturat de ei. Înțeleg absolut perfect, dar aici nu e vorba despre asta, e vorba despre cum faci să reașezi sistemul ca să nu se reproducă ceea ce s-a întâmplat până acum, iar în acest lucru abordarea trebuie să fie destul de diferită, dar sunt oameni în Republica Moldova care știu ce reforme trebuie de făcut. Deci, practic, ce trebuie să facă Republica Moldova este să înlăture ceea ce a creat și creează atâtea oportunități și atâtea resurse pentru corupție. A te lupta cu corupția pe cale judiciară, când ai un judiciar care e printre cele mai corupte din lume și pe care îți va lua ani de zile cu bunăvoință să-l aduci la un nivel mediu, să-ți imaginezi, pe scurt, că iei o sabie care în mâna ta, de fapt, se face fleașcă, se îndoaie, se face o macaroană, și cu asta vrei să lupți cu corupția, e o idee extraordinar de proastă”, consideră experta.

Agenția de presă IPN readuce în atenția publicului problema pandemiei COVID-19. Jurnaliștii îl citează pe doctorul habilitat în științe medicale, Victor Cojocaru, reprezentat al Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, care amintește că infecția este o componentă a vieții, care nu va dispărea niciodată. El califică pandemia drept o problemă socială, economică și politică, nu doar medicală.  „COVID-ul este un flagel, este o năpastă peste societate, care a dus la suprasolicitarea sistemului medical, la probleme în societate, de divers gen. O pandemie aduce noi mari probleme. La momentul de față, regulile de joc în contracararea pandemiei sunt altele decât cele cărora se supune medicina planică. Pentru a contracara această pandemie, trebuie să manevrăm cu toate resursele implicate: medici, asistente. Cu mijloacele pe care le avem: spitalele, utilaj medical, medicamentele”.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
0,24
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:1,03 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
5
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău