TVR Moldova | Dionisie Bejan, făuritor al Unirii Bucovinei cu România (Generația Unirii)
-
13 Noiembrie 2018 12:04
Dionisie Bejan (18.VIII.1837 – 21.IX.1923), președinte al Consiliului Național Român din Bucovina în noiembrie 1918, preot ortodox, scrie TVR Moldova în contextul proiectului Generația Unirii.
1868-1884
Dionisie Bejan urmează studii teologice la Cernăuți, pentru a deveni preot ortodox, potrivit TVR Moldova, dar face și studii juridice la Universitatea din Viena.Este hirotonit preot în 1868 și este paroh în diverse comune din Bucovina, apoi în Vatra Dornei și Cernăuți. În 1884 devine consilier în conducerea Bisericii Ortodoxe.
1896-1900
Este ales vicepreședinte, apoi președinte al Societății pentru Cultura și Literatura română în Bucovina. Desfășoară o susținută activitate pentru mișcarea națională românească. Încurajează înființarea de școli private în limba română.
Octombrie 1918
În cadrul Adunării Constituante a Românilor din 27 octombrie 1918, Dionisie cavaler de Bejan se pronunță foarte clar pentru unirea Bucovinei cu România.
Iată cum descrie un martor ocular evenimentele de atunci:
„Într'un entuziasm de nedescris și cu strigăte de: Trăiască Romănia-Marie, s'a arborat drapelul tricolor pe fereastra Palatului Național din Cernăuți. Octogenarul preot Bejan a ridicat atunci mîinele către cer, rostind cuvintele: «Acum slobozește Doamne prerobul tău, că-mi văzură ochii mei mîntuirea neamulu »...”.
(M.I. Rusu, Bucovina hotărăște alipirea, în Mișcarea, an X, nr. 240, 23 octombrie 1918).
Noiembrie 1918
Congresul General al Bucovinei din 28 noiembrie 1918 a fost deschis de către părintele Dionisie Bejan în Sala Sinodală a Palatului Metropolitan din Cernăuți.
În adresare acesta a spus:
„Salut cu nețărmurită dragoste pe reprezentanții vitejei armate române, care la ordinul Majestății Sale Regelui Ferdinand I ne-au întins mâna de ajutor în clipele de cea mai grea cumpănă; salut cu aceiași dragoste pe frații noștru din Basarabia, Transilvania și Ungaria; Vă salut cu inima înduioșată și pe voi, fruntașilor neamului românesc din Bucovina, cari ați venit cu inima însuflețită din tuspatru unghiurile țării, ca să așezați piatra fundamentală pe care are să se clădească trainic și neclintit România Mare...”.
(cuvânt de deschidere al Congresului general al Bucovinei rostit de președintele Cosiliului Național Român Dionisie Bejan, Cernăuți, 28 noiembrie 1918, în Amintiri răzlețe din timpul Unirii 1918, Cernăuți, 1938, p. 211).
21 septembrie 1923
Se stinge din viață, fiind înmormântat în cimitirul creștin din Cernăuți.