TV8/ Maia Sandu susține că membrii familiei sale sunt urmăriți: „Nu o să depun o plângere. O să apelez la cetățeni să iasă la vot: Așa o să avem instituții care să nu permită abuzuri” (Revista presei)
-
28 Mai 2021 09:43
Președinta Maia Sandu susține că membrii familiei sale sunt urmăriți, potrivit declarațiilor acesteia făcute la TV8. „Avem acum tot felul de personaje care mai sunt în sistem și fac lucruri urâte. Dacă ne întoarcem la Ministerul de Interne, ministrul de Interne a dispus urmărirea membrilor familiei mele. Nu poate să mă urmărească pe mine, că am pază de stat, dar el se poate ocupa de membrii familiei mele. Este un abuz”, a spus Maia Sandu. „Nu o să depun o plângere. O să apelez la cetățeni să iasă la vot: Așa o să avem instituții care să nu permită abuzuri”, a adăugat șefa statului.
Tot la TV8, Maia Sandu a condamnat acțiunile regimului de la Minsk în raport cu opozanții săi, transmite Cotidianul. Întrebată de ce nu a venit cu o reacție oficială mai devreme, șefa statului a spus că nu a fost disponibilă în primele două zile de la evenimentele care au dus la deturnarea aeronavei Ryan Air și arestarea jurnalistului Roman Protasevici. „În primele două zile eu nu am fost disponibilă. Lucrurile care se întâmplă în Belarus sunt foarte grave și noi suntem îngrijorați de soarta persoanelor care au fost închise pe nedrept”, a declarat Maia Sandu. Întrebată dacă Republica Moldova poate impune anumite sancțiuni Belarusului, după modelul statelor UE, Maia Sandu a spus că „acest lucru poate să-l decidă un Guvern cu mandat deplin și următorul Parlament”.
Adevărul publică un editorial semnat de analistul militar de la București, Ion Petrescu, despre alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova. „Pentru unii europeni dintre Prut și Nistru, actuala bătălie electorală pentru viitorul legislativ al fostei republici sovietice este doar o confruntare internă, între lideri politici cu motivații diferite pentru a beneficia de avantajele ulterioare formării unui nou guvern. Pentru vizionari lucizi de la București și Chișinău este o șansă de a consolida firava democrație înfiripată în județele administrate de cetățeni mai mult sau mai puțin informați, unii cu speranțe clar îndreptate spre comunitatea democratică europeană, alții captivi imaginii propagandei răsăritene, conform căreia actualul lider de la Kremlin este imbatabil, nemuritor și ocrotitor al fostelor state sovietice. Sigur că lumea în care trăim nu este doar în alb și negru, iar pentru Vladimir Putin există o linie roșie, una care trece pe Prut, ca o nouă condamnare a românilor la dezunire și la menținerea României de Est în afara valorilor fraternității, democrației, egalității și libertății clamate la Chișinău și în 2021. În curând nu va mai fi cancelar al Germaniei reunificate, cea care conduce guvernul de la Berlin, venind din decedata Republică Democrată Germană, doamna Angela Merkel. În mod paradoxal, ani buni nu a dorit reunificarea pașnică, pe cale democratică, a administrațiilor românești gestionate de la București și Chișinău, fiind mai de preț relația cel puțin ciudată, contra naturii unei democrații europene consolidate, cu Vladimir Vladimirovici Putin. În scenariul ipotetic, conform căruia partidul doamnei Maia Sandu va deține majoritatea în viitorul legislativ din Chișinău și aceasta chiar va fi primită la Moscova de omologul rus, întrebarea care se naște este: cât de mult va mai rămâne Republica Moldova ca nuca în peretele fostului spațiu sovietic? Belarus se clatină. Ucraina are temeri justificate privind viitorul integrității sale teritoriale. Iar Georgia este încă, din păcate, o poveste de adormit visătorii de la Bruxelles. Republica Moldova poate fi, sau nu, începutul aplicării principiului dominoului, în varianta prăbușirii succesive a formulelor ex-sovietice de autoritarism, până la urmă fatal propriilor promotori”, consideră autorul.
Europa Liberă încearcă să lămurească „De ce se distribuie atât de încet motorina donată de România”. Opoziția parlamentară s-a arătat îngrijorată de lentoarea cu care autoritățile au procedat la împărțirea combustibilului reproșând premierului interimar și ministrului de interne că ar urmări să discrediteze ajutorul oferit de guvernul român. Vicepreședintele parlamentului, Alexandru Slusari, afirmă că lotul de combustibil a fost supus expertizei de calitate pentru a alimenta zvonurile că motorina nu ar corespunde cerințelor. În replică, secretara de stat de la Ministerul Afacerilor Interne, Mariana Grama, spune că legea obligă autoritățile să supună expertizei toate bunurile ce vin în țară sub formă de ajutoare umanitare și că mai mulți fermieri ar fi cerut garanții că motorina e de calitate. (…) Directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor, Vasile Mîrzenco, a participat la elaborarea regulamentului de distribuire a motorinei acordate din rezervele de stat ale României. El spune că mulți agricultori mizau să primească carburanții înainte de a intra în vară și crede că întârzierea s-a admis cu premeditare.