TV 8 | Sponsorul din umbră al lui Șor. Stă în Israel, are rădăcini la Moscova și n-a fost niciodată în Moldova

  • 18 Octombrie 2023 10:33
TV 8 | Sponsorul din umbră al lui Șor. Stă în Israel, are rădăcini la Moscova și n-a fost niciodată în Moldova

Alegerile locale generale vin cu diverse inginerii financiare și scheme frauduloase. În ultimele luni, zeci de primării din Republica Moldova au semnat contracte dubioase de sponsorizare cu o persoană-fantomă din Israel, care și-a asumat să finanțeze proiecte locale de zeci de milioane de lei. Astfel, aceștia au aplicat la programul „Satul Moldovenesc”, lansat de Ilan Șor, pe 18 august 2023, scrie TV8.

Cutia Neagră PLUS a aflat cine este cetățeanul gata să susțină financiar, deocamdată doar pe hârtie, proiectele electorale ale fugarului Ilan Șor. Igal Shved este un filantrop cu rădăcini și afaceri în Rusia, dar stabilit cu traiul în Israel. Acesta nu a fost niciodată în Republica Moldova.

La câteva zile după ce aplicau la „Satul Moldovenesc”, primăriile au și primit contracte de sponsorizare gata semnate. Dar nu de Ilan Șor și nici din numele fundației pe care a creat-o. Banii, zeci de milioane de lei, urmează să vină de la generosul sponsor din Israel. Nimeni nu îl cunoaște, nimeni nu știe cum arată, nimeni nu a discutat cu el vreodată. Bărbatul căruia îi spune Igal Shved este total necunoscut.

Cutia Neagră a identificat contracte semnate de misteriosul sponsor în valoare de peste 50 de milioane de lei. Primăriile care au primit pe poșta electronică asemenea documente semnate de Igal Shved și-au deschis rapid și conturi în valută pentru a putea încasa banii. Iar consilierii locali s-au grăbit, pe final de mandat, să aprobe finanțările.

Finanțatorul din Israel cu rădăcini în Rusia

Cine este totuși Igal Shved, generosul sponsor din acte al satelor moldovenești? Reporterul Cutiei Negre PLUS a aflat că Igal Shved este de fapt cetățeanul rus Șved Igor Alexandrovici, un bărbat de 61 de ani, din Moscova, care de mai mulți ani este stabilit cu traiul în Israel.

Continuarea aici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,66 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău