Tutunul cauzează circa opt milioane de decese anual. OMS îndeamnă guvernele să nu mai subvenționeze cultivarea tutunului care pune viața în pericol

  • 29 Mai 2023 15:50
Tutunul cauzează circa opt milioane de decese anual. OMS îndeamnă guvernele să nu mai subvenționeze cultivarea tutunului care pune viața în pericol

Cu ocazia Zilei mondiale fără tutun, marcată la 31 mai, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) îndeamnă guvernele să înceteze subvenționarea cultivării tutunului și să sprijine creșterea culturilor agricole mai durabile ce ar putea hrăni milioane de oameni.

„Tutunul cauzează circa 8 milioane de decese anual, iar guvernele din întreaga lume cheltuiesc milioane pentru sprijinirea plantațiilor de tutun”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. „Alegând să cultivăm alimente în loc de tutun, acordăm prioritate sănătății, conservăm ecosistemele și consolidăm securitatea alimentară pentru toți”.

Peste 300 de milioane de persoane la nivel global se confruntă cu o insecuritate alimentară acută. Între timp, peste 3 milioane de hectare de teren din peste 120 de țări sunt folosite pentru cultivarea tutunului nociv, inclusiv în țările în care oamenii mor de foame, se arată în comunicatul OMS.

Un nou raport al OMS, „Cultivați alimente, nu tutun”, evidențiază problemele legate de cultivarea tutunului și beneficiile trecerii la culturi alimentare mai durabile pentru agricultori, comunități, economii, mediu și lume în general. De asemenea, raportul denunță industria tutunului pentru că îi atrage pe agricultori într-un cerc vicios al datoriilor, pentru că propagă cultivarea tutunului prin exagerarea beneficiilor economice ale acestuia și pentru că face lobby prin intermediul unor grupuri agricole de frunte.

Cultivarea tutunului provoacă boli agricultorilor înșiși. Se estimează că peste 1 milion de copii lucrează pe plantațiile de tutun, pierzându-și șansa la studii.

„Tutunul nu este o amenințare masivă doar la adresa insecurității alimentare, ci și a sănătății în general, inclusiv a sănătății cultivatorilor de tutun. Cultivatorii sunt expuși la pesticide chimice, la fumul de tutun și la o cantitate de nicotină echivalentă cu cea conținută în 50 de țigări, ceea ce duce la boli precum afecțiunile pulmonare cronice și intoxicațiile cu nicotină”, a declarat Dr. Ruediger Krech, director pentru promovarea sănătății din cadrul OMS.

Cultivarea tutunului este o problemă globală. Până în prezent accentul a fost pus pe Asia și America de Sud, dar cele mai recente date arată că companiile de tutun se extind și în Africa. Din 2005 s-a înregistrat o creștere de aproape 20% a suprafețelor cultivate cu tutun în Africa.

Organizația Mondială a Sănătății, Organizația pentru Alimentație și Agricultură și Programul Alimentar Mondial sprijină inițiativa „Plantații fără tutun”, care va ajuta peste 5.000 de agricultori din Kenya și Zambia să cultive culturi alimentare durabile în locul tutunului.

În fiecare an, Ziua Mondială fără Tutun îi celebrează pe cei care fac diferența în controlul tutunului. Anul acesta, unul dintre laureați, doamna Sprina Robi Chacha, agricultoare din Kenya, este recunoscută nu doar pentru faptul că a trecut de la cultivarea tutunului la fasole cu conținut ridicat de proteine, ci și pentru că a instruit sute de alți agricultori în acest sens, pentru a crea o comunitate mai sănătoasă.

182 de state părți la Convenția-cadru a OMS privind controlul tutunului s-au angajat să „ ... promoveze alternative viabile din punct de vedere economic pentru lucrătorii și cultivatorii de tutun”. O modalitate crucială prin care țările pot îndeplini această obligație este de a pune capăt subvențiilor pentru cultivarea tutunului și de a sprijini culturile mai sănătoase.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:5,14 m/s
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău