Tusk îndeamnă opoziția poloneză să-și aleagă cu înțelepciune un candidat prezidențial comun

  • 16 Octombrie 2019 18:48
Tusk îndeamnă opoziția poloneză să-și aleagă cu înțelepciune un candidat prezidențial comun

Donald Tusk, actual președinte al Consiliului European și fost prim-ministru polonez, a îndemnat miercuri partidele de opoziție din Polonia să-și aleagă cu înțelepciune un candidat comun la președinția țării și să 'nu irosească' rezultatul obținut în alegerile legislative de duminica trecută, transmite dpa, preluat de Agerpres.

În opinia lui Tusk, opoziția are nevoie să desemneze un candidat care să poată atrage votanți de la partidul conservator Lege și Justiție (PiS), aflat la guvernare.

Fostul premier a arătat că un efort unit al opoziției i-a adus acesteia o majoritate în Senat în urma scrutinului de duminică, chiar dacă PiS a păstrat controlul camerei legislative inferioare, ce deține prerogative mai importante.

'Pentru a preveni ca guvernul Lege și Justiție să provoace daune, trebuie să avem puterea vetoului prezidențial', a afirmat Tusk în fața presei poloneze, într-un interviu televizat transmis în direct.

În Polonia, președintele are dreptul de respinge orice lege aprobată de parlament, care însă poate revoca acest veto cu o majoritate de trei cincimi.

Tusk a refuzat să confirme o potențială candidatură la alegerile din primăvara lui 2020, dar a afirmat că va accepta dacă opoziția va decide că alți candidați au șanse mai mari de reușită.

Tuska a mai declarat că ar putea candida pentru șefia Partidului Popular European (PPE), dar că aceasta nu l-ar împiedica să 'se implice pe deplin în politica internă' din Polonia.

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău