Turnul de apă din Șoldănești a fost restaurat, cu sprijinul UE și PNUD

  • 03 August 2023 18:59
Turnul de apă din Șoldănești a fost restaurat, cu sprijinul UE și PNUD

Turnul de apă din Șoldănești și-a recăpătat splendoarea de odinioară. Construit în 1893 din cărămidă roșie, turnul asigura toate necesitățile de apă pentru calea ferată din Șoldănești. După mai bine de un secol, monumentul a fost restaurat, datorită susținerii oferite de programul UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), transmite MOLDPRES.

„Turnul de apă din Șoldănești nu este doar un simplu monument istoric; el și-a păstrat funcționalitatea până în zilele noastre. Rezervorul cu o capacitate de 50 de tone aprovizionează cu apă potabilă tot centrul istoric al orașului Șoldănești – aproximativ 400 de beneficiari de la unitățile comerciale și 100 de locuințe”, estimează PNUD, scrie sursa citată.

Restaurarea turnului de apă din Șoldănești a fost una complexă, pentru că s-a asigurat funcționalitatea acestuia și totodată au fost păstrate toate elementele de valoare istorică și arhitecturală. Lucrările de conservare/restaurare s-au concentrat pe consolidarea turnului, repararea acoperișului, tâmplăriei, precum și înlocuirea completă a rezervorului de apă și a conductelor din interior, explică sursa citată.

Astfel, turnul de apă este repartizat în trei nivele: la cel superior se află o cisternă de apă cu capacitatea de 50 de tone, la nivelul doi – departamentul tehnic, iar la parter este sistemul de cazangerie, pentru a asigura în timpul rece al anului buna funcționare a sistemului de apă. După restaurarea completă a turnului de apă, urmează ca parterul turnului, dar și teritoriul din preajma monumentului, să fie transformate într-un muzeu industrial. 

„Ne dorim să deschidem și un muzeu al apei, pe care să-l viziteze localnicii și oaspeții care vin la noi. Vom amenaja și acest teritoriu din fața turnului de apă, pentru ca cei care vin la gara auto să poată vizita turnul de apă, gara feroviară și, de ce nu, să poată să facă aici un popas”, a menționat Vadim Groza, viceprimarul orașului Șoldănești.

Turnul de apă din Șoldănești face parte din cele zece obiective cultural-istorice de pe ambele maluri ale Nistrului, care au beneficiat de lucrări de restaurare în perioada 2020-2022. Programul „Măsuri de Promovare a Încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD, contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe cele două maluri ale râului Nistru, prin implicarea lor în proiecte comune de dezvoltare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:0,51 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
16
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău