TURNEUL UNIRII: „Cei drepți” – spectacol al Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” de la București astăzi, 29 martie, la Chișinău

  • 29 Martie 2023 15:55
TURNEUL UNIRII: „Cei drepți” – spectacol al Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” de la București astăzi, 29 martie, la Chișinău

Iubitorii de teatru românesc sunt așteptați diseară la ultimul spectacol jucat în cea de-a IX ediție a Turneului Unirii care se desfășoară la Chișinău, scrie Radio Chișinău.

La ora 18:00, pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău va fi prezentat spectacolul „Cei drepți”, după Albert Camus. Un spectacol cu valențele unei tragedii shakespeariene, adaptat și transpus în universul scenic de Mihai Măniuțiu, jucat de actorii de la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” de la București. Decor – Adrian Damian,  costume – Luiza Enescu, muzica – Mihai Dobre.

Camus transmite prin „Cei drepți” (1949) nu doar despre lumea de ieri, ci și despre lumea de azi, unde indivizi care ucid în numele unor idealuri și credințe sunt convinși de faptele lor „drepte”. Ce este „drept” și ce nu? Poate fi legitimată crima în scopuri politice? – se întreabă autorul „Omului revoltat”, care nu renunță să reflecteze asupra problemei terorismului, violenței și terorii.

Fiind cunoscut drept omul cuvântului și omul teatrului, omul emoției și gândului profund, Mihai Măniuțiu face o invitație irezistibilă spectatorului. „CEI DREPȚI” de Albert Camus e o piesă tulburătoare, cu multiple fațete, care se combină într-un aliaj fascinant: focul și gheața, în aceeași retortă magică a scenei. O piesă despre iubire, despre o dragoste imposibilă, despre iluziile mistice, otrăvite ale terorismului.

O piesă despre pierderea iremediabilă a inocenței. Despre sacrificiu și violență. Despre speranță și catastrofă morală. Despre crima care îi transformă pe „cei drepți” în propriii lor asasini. Despre frumusețe și oroare. Despre felul în care istoria malformează și frânge destine.

Cultura, valorile europene, arta liberă și imaginația creatoare sunt pilonii unirii: „Teatrul ne adună într-o sală, în fața unei scene pentru a împărtăși liber și creator emoții, idei, opinii, pentru a transmite sentimentul de solidaritate și speranță”, se menționează într-un comunicat al Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

Proiectul Turneul Unirii a fost lansat în 2014, la inițiativa lui Ion Caramitru.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău