FOTO | Turneul memoriei: Dosarele Siberiei, în regia lui Petru Hadârcă, pe scenele din R. Moldova

  • 06 Iunie 2023 13:04
FOTO | Turneul memoriei: Dosarele Siberiei, în regia lui Petru Hadârcă, pe scenele din R. Moldova

În perioada 7 iunie - 6 iulie 2023, Teatrul Național „Mihai Eminescu” organizează Turneul memoriei cu spectacolul-document „Dosarele Siberiei”, un spectacol comemorare a tentativelor de exterminare a românilor din spațiul pruto-nistrean în perioada ocupației sovietice a Basarabiei (1940, 1944-1991) prin foamete organizată și deportări sistematice, transmite Ministerul Culturii.

Turneul începe mâine, 7 iunie la Casa de Cultură a municipiului Ungheni (Primăria municipiului Ungheni).

Agenda turneului: Chișinău – 11 iunie;  Bălți – 13 iunie; Hâncești – 14 iunie; Edineț – 20 iunie; Cimișlia – 21 iunie; Rezina – 5 iulie; Chișinău – 6 iulie.

„Foarte puțini dintre martorii oculari care au trecut prin suferințele și teroarea regimului sovietic mai sunt printre noi, cei mai mulți au plecat în lumea celor drepți. Ei, probabil, nu mai au nevoie de nimic de la noi, nici măcar de amintirea noastră. De aceste amintiri avem  nevoie noi și, mai ales, copiii și nepoții noștri. Avem nevoie pentru a înțelege și conștientiza că ura, violența și teroarea nu pot crea o lume bună cu oameni fericiți.

Vă așteptăm la Casele de Cultură, fiecare spectator este o inimă și o conștiință aprinsă în amintirea sufletelor inocente chinuite, mutilate, umilite în ținuturile îndepărtate ale Siberiei și Kazahstanului, în GULAG-ul sovietic. Spectacolul durează 2 ore, vi se pare mult pentru sacrificiul lor?” – se spune într-un comunicat emis de instituție.

Fiecare spectator este o inimă ce bate în amintirea celor care au supraviețuit, dar care au continuat să trăiască fără ființele dragi, fără copii, fără mamă și tată, fără frați și surori, persecutați de regim, amenințați  și suferind, străini și neînțeleși de oamenii din jur.

Uitarea și nepăsarea nasc monștri politici care perpetuează ura și declanșează războaie.

Turneul are loc în cadrul proiectului susținut de Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, autoritățile publice locale și Ambasada SUA în Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău