Turner Prize 2019, împărțit de cei patru artiști nominalizați, decizie fără precedent în istoria premiului

  • 04 Decembrie 2019 10:50
Turner Prize 2019, împărțit de cei patru artiști nominalizați, decizie fără precedent în istoria premiului

Turner Prize, cea mai prestigioasă distincție britanică din domeniul artei contemporane, a fost decernat marți tuturor celor patru artiști nominalizați, care au dorit să transmită astfel un mesaj de unitate în ''plină criză politică'', o decizie fără precedent în istoria premiului, acordat cu nouă zile înainte de alegerile anticipate din Marea Britanie, informează AFP.

Juriul a decis în unanimitate să accepte solicitarea celor patru artiști nominalizați - Lawrence Abu Hamdan, Helen Cammock, Oscar Murillo și Tai Shani - de a primi împreună premiul, care le-a fost acordat cu prilejul unei ceremonii găzduite de galeria Turner din orașul Margate (sud-estul Marii Britanii), unde operele laureaților sunt expuse până pe 12 ianuarie.

'În aceste vremuri de criză în Marea Britanie și în multe locuri din lume, când există atât de multe lucruri care separă și izolează oamenii și comunitățile, simțim o motivație puternică de a folosi prilejul decernării premiului pentru a susține o misiune colectivă în numele comunității, diversității și solidarității - în artă, precum și în societate', au susținut artiștii într-o scrisoare comună adresată juriului.

Drept răspuns, juriul a afirmat că ''este mândru să susțină această declarație curajoasă de solidaritate''.

În momentul decernării premiului, Tai Shani a afișat mesajul ''afară cu conservatorii'', referindu-se la Partidul Conservator condus de Boris Johnson, iar Oscar Murillo a purtat un autocolant cu un îndemn la vot în favoarea Partidului Laburist.

Cei patru laureați vor împărți suma de 40.000 de lire sterline (47.000 de euro) acordată odată cu premiul.

Oscar Murillo, unul dintre favoriți, a fost nominalizat pentru mai multe expoziții, în special cele organizate în cadrul ediției cu numărul zece a Bienalei de la Berlin.

Creațiile acestui artist în vârstă de 33 de ani, care s-a stabilit în Londra la vârsta de 11 ani, îmbină desenul, sculptura, instalațiile, arta video și pictura într-un amestec de influențe columbiene cu artă occidentală.

Lawrence Abu Hamdan (34 de ani), care locuiește în Beirut, a colaborat cu foști deținuți ai închisorii din Saidnaya, a regimului președintelui Bashar al'Assad, situată la 25 de kilometri de Damasc, unde prizonierii erau forțați să trăiască în întuneric. Cu ajutorul efectelor sonore, a ajutat șase supraviețuitori să-și regăsească amintirile auditive și să refacă arhitectura închisorii.

În vârstă de 48 de ani, Helen Cammock a realizat un film care celebrează rolul femeilor în mișcarea pentru drepturi civice din Irlanda de Nord, animată de puternica minoritate catolică împotriva discriminărilor la care era supusă în marșul din Londonderry în 1968. Această perioadă corespunde începutului ''Tulburărilor'' între unioniștii protestanți, care susțineau menținerea Irlandei de Nord sub coroana britanică, și republicanii naționaliști catolici.

Lucrările lui Tai Shani (43 de ani) pun în scenă 12 personaje imaginare care, prin intermediul filmului și al performance-ului, explorează feminismul și structurile de putere, transmite AGERPRES.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău