Turiștii profită de deprecierea puternică a lirei turcești pentru a face cumpărături de lux

  • 13 August 2018 19:22
Turiștii profită de deprecierea puternică a lirei turcești pentru a face cumpărături de lux

Turiștii străini aflați în Turcia s-au îngrămădit luni în magazinele scumpe, pentru a profita de faptul că puterea lor de cumpărare a crescut în urma crizei financiare ce a dus cursul lirei turcești la un minim istoric de șapte lire pentru un dolar american, transmite Reuters, citat de Agerpres.

O mulțime de turiști, în special din țările arabe, se puteau vedea la intrarea magazinelor Chanel și Louis Vuitton din Nisantasi, un cartier de lux din Istanbul, pentru a profita de pe urma prăbușirii monedei turcești, care numai vineri a pierdut 18% din valoare.

„Cumpărăm haine, cumpărăm farduri, cumpărăm produse de marcă. Prețurile sunt foarte mici", spune Fatima Ali, din Kuwait, care vizitează zilele acestea Istanbulul, împreună cu cele două fiice ale sale.

La fel ca mulți alți cumpărători, Fatima Ali și-a adus cu ea și valizele pe care vrea să le umple.

Lira turcească a pierdut peste 40% în raport cu dolarul de la începutul anului, pe fondul îngrijorărilor cu privire la efectele influenței președintelui Tayyip Erdogan asupra economiei, a apelurilor sale repetate pentru dobânzi mai mici și a înrăutățirii relațiilor cu SUA. Descriind deprecierea lirei drept un complot, Erdogan a făcut apeluri repetate la populația Turciei pentru a-și vinde dolarii și a susține astfel moneda națională.

Cu toate acestea, un angajat al unui magazin de îmbrăcăminte de lux a apreciat că numărul de cumpărători este neobișnuit de mare chiar și pentru o perioadă de vârf de sezon, apreciind că acest lucru este cauzat de prăbușirea lirei.

Un cumpărător egiptean a estimat că a economisit aproximativ 1.000 de dolari cumpărând din Turcia decât dacă ar fi achiziționat aceleași produse la el acasă.

"Pentru binele Turciei sperăm că lira se va aprecia. În același timp, pentru binele clienților, sperăm că lira va rămâne la nivelul la care este acum", a spus, la rândul său, Khalid al-Fahad din Kuwait.

Deprecierea lirei turcești s-a oprit luni dimineață, după ce în cursul nopții înregistrase un minim istoric de 7,24 lire/dolar, în urma angajamentului Băncii Centrale a Turciei de a furniza "toate lichiditățile" necesare băncilor și a deciziei de reducere a rezervelor minime obligatorii în valută și monedă locală pentru băncile turcești.

Într-un interviu acordat publicației Hurriyet, ministrul turc de Finanțe, Berat Albayrak, a anunțat că este pregătit un plan pentru bănci și pentru economie, inclusiv pentru IMM-uri, care sunt cel mai afectate de fluctuațiile de curs valutar. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
16
Ploaie
Umiditate:63 %
Vint:3,6 m/s
Wed
13
Thu
15
Fri
15
Sat
15
Sun
15

Curs oficial BNM 27 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4073 0.0829
USD 17.7179 -0.0093
RON 4.0066 0.0152
UAH 0.6577 -0.0018
RUB 0.2497 0.0019
Arhivă Radio Chișinău