Turism: A fost lansat un tur dedicat comemorării victimelor deportărilor
-
06 Iulie 2016 12:49
O companie turistică a lansat un tur dedicat comemorării victimelor deportărilor staliniste.
Timp de o zi, turiștii vor putea vizita mai multe monumente și muzee de istorie și etnografie, care păstrează amintiri din timpul deportărilor, transmite IPN.
Turul „Deceniul deportărilor din Basarabia” include deplasarea către localitatea Mereni din raionul Anenii Noi, de unde sute de oameni au fost deportați în Siberia și vizitarea mai multor muzee și închisorii temutei securități sovietice din Chișinău. Potrivit organizatorilor turului, scopul acestuia este de a păstra vie memoria celor deportați și de a transmite generațiilor în creștere informații despre soarta persoanelor deportate. „Noi nu încercăm să refacem traseul deportărilor. Noi încercăm să prezentăm de ce și în ce mod erau basarabenii ridicați din casele lor, aduși la gările de tren și deportați în Siberia. ținem mult să scoatem la lumină informațiile ascunse din dosarele secrete și mărturiile celor care au resimțit pe propria piele furia represiunilor politice”, a spus Ilina Miloș-Ciurea, directorul companiei de turism.
Doctorul în istorie Viorica Olaru Cemârtan a spus că regimul totalitar a comis multe atrocități, iar acest traseu turistic le va oferi turiștilor o lecție de viață. Ei vor putea întâlni oameni care au trăit aceste deportări. „Din dosarele secrete scoatem acte înfiorătoare. Am încercat să reconstituim firul vieții acestor oameni deportați. Foarte multe familii din Basarabia au aceste răni deschise. Ei au păstrat viu genofondul verticalității și demnității naționale”, a declarat doctorul în istorie.
Emilia Șoimu-Postolachi a fost deportată la vârsta de 10 ani împreună cu părinții, pe timp de noapte, când toată lumea dormea. Femeia susține că a mers trei săptămâni cu trenul. „Primeam câte 200 de grame de pâine neagră ca pământul ca să mâncăm, maturii primeau câte 400 de grame. Am fost lipsiți de toate drepturile, nu aveam voie să mergem decât la o școală de 7 clase. După „dezghețul bolșevic” a apărut speranța de a reveni acasă. Nu doresc nimănui să treacă prin ce am trecut noi”, a mărturisit Emilia Șoimu-Postolachi.
Turul turistic cuprinde, de asemenea, Complexul Muzeal în aer liber în memoria victimelor represiunii politice. Inițiatorului Complexului, Alexandru Postica, susține că este un proiect ambițios care își propune să redea o gospodărie de moldoveni care au fost deportați. De asemenea, proiectul își propune să reproducă gulagul, unde au fost deportați moldovenii.
Biletele pentru Turul turistic „Deceniul deportărilor din Basarabia” vor costa 150 de lei.