Turcia | Zeci de militari arestați pentru presupuse legături cu Gulen

  • 07 Decembrie 2018 11:17
Turcia | Zeci de militari arestați pentru presupuse legături cu Gulen

Autoritățile turce au arestat vineri mai multe zeci de militari suspectați că ar avea legătură cu predicatorul Fethullah Gulen, acuzat de Ankara că ar fi orchestrat tentativa de lovitură de stat din 2016, informează AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit agenției de presă Anadolu, parchetul din Ankara a emis mandate de arestare împotriva a 87 de foști subofițeri de la comandamentul forțelor aeriene, între care 41 au fost reținuți în cursul dimineții de vineri.

În plus, procurorul general al Istanbulului a emis mandate de arestare împotriva a 41 de jandarmi, ofițeri și subofițeri în cea mai mare parte, a indicat Anadolu.

Acești militari sunt suspectați că ar avea legătură cu mișcarea predicatorului Gulen, fost aliat al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, pe care Ankara îl acuză că s-ar afla în spatele puciului eșuat din 15 iulie 2016.

Gulen, care locuiește de 20 de ani în SUA, neagă orice implicare în această tentativă de lovitură de stat.

De la puciul eșuat, autoritățile turce au lansat epurări de o amploare fără precedent. Peste 55.000 de persoane au fost arestate, iar 140.000 concediate sau suspendate.

Iar arestările nu par să se diminueze, anunțuri privind noi rețineri parvenind săptămână de săptămână sau chiar mai des, scrie sursa citată. Marți, autoritățile turce au emis mandate de arestare împotriva a aproape 300 de persoane suspectate de a fi simpatizante ale lui Gulen.

Dincolo de persoanele care au legătură cu mișcarea predicatorului autoexilat în SUA sau suspectate doar de aceasta, represaliile i-au vizat și pe opozanții prokurzi și mass-media critice, provocând îngrijorarea țărilor europene și a organizațiilor care militează pentru drepturile omului. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău