Turcia | Victoria lui Erdogan și a partidului său în alegeri a fost oficializată

  • 04 Iulie 2018 19:05
Turcia | Victoria lui Erdogan și a partidului său în alegeri a fost oficializată

Înaltul Comitet Electoral din Turcia (YSK) a publicat miercuri rezultatele definitive ale alegerilor legislative și prezidențiale din 24 iunie, oficializând victoria președintelui Recep Tayyip Erdogan și a partidului său, informează AFP.

Rezultate neoficiale, cvasi-identice celor anunțate miercuri, au fost deja publicate de YSK la câteva ore după închiderea secțiilor de votare.

Șeful statului turc a câștigat astfel oficial un nou mandat din primul tur al alegerilor prezidențiale, cu 52,59% din voturi, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă, la Ankara, președintele YSK, Sadi Guven.

Mult în urmă, candidatul Partidului Republican al Poporului (CHP, social-democrat), Muharrem Ince, a obținut 30,64% din voturi.

În parlament, Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP, islamo-conservator) al lui Erdogan a obținut 295 de locuri din totalul celor 600, iar aliatul său ultranaționalist MHP a obținut 49 de locuri. Împreună, cele două partide dispun de o majoritate ce le permite să controleze parlamentul.

La rândul lor, CHP și aliatul său naționalist de dreapta, partidul Iye ('Bun'), au obținut 146 și, respectiv, 43 de locuri.

Partidul Democrat al Poporului (HDP, prokurd) a obținut 67 de locuri.

Noii parlamentari vor depune jurământul sâmbătă după-amiaza, în timp ce Erdogan va depune jurământul luni și își va prezenta apoi noul guvern, pe care îl va conduce de acum în mod direct, în virtutea noului sistem adoptat de referendum în aprilie 2017 și care a instaurat un sistem prezidențial.

În acest nou cadru constituțional, postul de premier este de fapt suprimat și toate puterile executive se află în mâinile președintelui țării, care va putea de asemenea să guverneze prin decret.

Într-un raport preliminar, o misiune comună de observatori ai OSCE și Consiliului Europei a deplâns absența 'de șanse egale' pentru candidați, în special în ceea ce privește acoperirea mediatică. Cu toate acestea, misiunea a subliniat că 'în ziua alegerilor, procedurile au fost în general respectate'.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău