Turcia | Val de demisii la cotidianul de opoziție Cumhuriyet, după schimbarea conducerii

  • 10 Septembrie 2018 16:30
Turcia | Val de demisii la cotidianul de opoziție Cumhuriyet, după schimbarea conducerii

Cotidianul turc de opoziție Cumhuriyet, critic feroce al președintelui Recep Tayyip Erdogan și fragilizat de probleme judiciare, este zguduit de mai multe zile de o serie întreagă de demisii după schimbarea bruscă a conducerii sale, informează lui AFP.

'Cutremurul' a avut loc vineri, prin alegerea unui nou Consiliu de Administrație în fruntea fundației care este proprietara Cumhuriyet, consiliul care l-a schimbat apoi din funcție pe redactorul-șef extrem de respectat al publicației, Murat Sabuncu.

Ca reacție, în jur de 20 de jurnaliști importanți ai publicației, printre care cronicarii Ahmet Insel, Aydin Engin și Asli Aydintasbas, sau caricaturistul Musa Kart, și-au dat demisia la sfârșitul săptămânii trecute. De asemenea, trei colaboratori ai Cumhuriyet au demisionat luni.

Corespondentul publicației la Ankara, Erdem Gul, coautor, în 2015, împreună cu redactorul-șef din acea perioadă, Can Dundar, a unei investigații explozive asupra livrărilor de arme operate de Ankara combatanților islamiști din Siria, a anunțat că a fost demis prin fax luni dimineața.

Fondat în 1924, Cumhuriyet ('Republică' în turcă) traversează una dintre perioadele cele mai dificile din lunga sa istorie. În aprilie, 14 colaboratori ai publicației, printre care patronul său Akin Atalay și redactorul-șef Sabuncu, au fost condamnați pentru 'ajutor acordat unor organizații teroriste', în urma unui proces vehement criticat de apărătorii libertății presei. Mai mulți jurnaliști ai cotidianului, care au făcut apel împotriva verdictului, au stat mai mult de un an în detenție preventivă înainte de a fi eliberați. Acesta a fost și cazul lui Sabuncu, ce a fost 25 de luni redactor-șef, dintre care 17 în închisoare.

Alegerea unei noi conduceri, vineri, în frunte cu Alev Coskun, a intervenit în urma unei lungi bătălii interne. Observatorii îl descriu pe Coskun drept un susținător al aripii naționaliste a kemalismului (de la Kemal Ataturk). El a fost un opozant vehement al precedentei conduceri reprezentată inclusiv prin Akin Atalay și a fost convocat martor de către acuzație în timpul procesului Cumhuriyet.

Turcia este criticată frecvent de ONG-uri pentru atingeri aduse libertății presei. Această țară se situează pe locul 157 printre cele 180 de țări evaluate în clasamentul privind libertatea presei elaborat de organizația Reporteri fără Frontiere.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
11,07
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău