Turcia va produce împreună cu Rusia sistemul antirachetă S-500, după achiziționarea S-400. Erdogan nu vrea să cedeze avertismentelor SUA

  • 19 Mai 2019 10:51
Turcia va produce împreună cu Rusia sistemul antirachetă S-500, după achiziționarea S-400. Erdogan nu vrea să cedeze avertismentelor SUA

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat sâmbătă că achiziționarea sistemului de apărare rusesc S-400 este o afacere încheiată și a adăugat că Ankara va produce în colaborare cu Rusia sistemul S-500, informează duminică AFP și Reuters.

"Nu se pune absolut deloc problema ca Turcia să dea înapoi în privința achiziționării S-400. Este o afacere încheiată", a declarat șeful statului turc."Va urma producerea în comun a S-500, după S-400", a mai afirmat președintele Erdogan într-o sesiune televizată de întrebări și răspunsuri cu studenți ai universității din Istanbul.

Președintele turc a afirmat că studiile tehnice realizate de experții turci au demonstrat compatibilitatea S-400 cu F-35 și a afirmat că, "mai devreme sau mai târziu", Turcia va primi avioanele F-35.

Totodată, Erdogan a amintit că livrarea sistemului S-400, prevăzută pentru luna iulie, ar putea putea avea loc mai devreme.

Washingtonul susține că acordul cu Rusia al Turciei, membră a Alianței Nord-Atlantice, reprezintă o amenințare pentru apărarea occidentală. SUA au somat Ankara să aleagă între sistemul de apărare oferit de Rusia și avioanele de vânătoare invizibile F-35, din care Turcia dorește să achiziționeze 100 de bucăți. Președintele turc a rămas însă ferm pe poziții.

Statele Unite au suspendat la începutul lunii aprilie livrările de echipamente la sol necesare utilizării F-35, avion conceput să comunice în timp real cu sistemele de apărare antiaeriană și antirachetă ale NATO.

Washingtonul se teme că tehnologia cu care este dotat sistemul S-400 să nu fie utilizată pentru a colecta date tehnologice despre avioanele militare ale NATO, la care Rusia ar putea să aibă acces. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău