Turcia va prelungi cu încă trei luni starea de urgență instituită după puciul eșuat

  • 13 Aprilie 2018 18:27
Turcia va prelungi cu încă trei luni starea de urgență instituită după puciul eșuat

Parlamentul Turciei va vota săptămâna viitoare asupra prelungirii stării de urgență cu încă trei luni, relatează vineri dpa.

Potrivit agerpres.ro, postul de televiziune NTV și ziarul pro-guvernamental Sabah au anunțat vineri că membrii Consiliului Național de Securitate și cabinetul de miniștri urmează să se reunească săptămâna viitoare pentru a recomanda prelungirea stării de urgență, care va fi apoi supusă la vot miercuri în parlament.

Circa 50.000 de persoane au fost arestate și alte 150.000 au fost demise din funcție prin decrete sau ordine emise în cadrul stării de urgență. Aproape zilnic alte persoane sunt arestate pentru acuzații de terorism.

Guvernul turc susține că este nevoie de starea de urgență pentru a combate terorismul, în special acțiuni ale mișcării clericului Fethullah Gulen, acuzat de Ankara că a organizat lovitura de stat eșuată din 2016. Starea de urgență a fost instituită după puciul eșuat.

Mulți dintre cei arestați sau demiși sunt bănuiți că ar avea legături cu mișcarea Gulen. Aliații occidentali ai Turciei și-au exprimat în numeroase rânduri îngrijorarea, mai ales cu privire la arestarea a zeci de angajați din domeniul mass-media.

'Statele Unite invită guvernul turc să pună capăt stării de urgență prelungite, să-i elibereze pe cei reținuți în mod arbitrar și să ia măsuri concrete pentru a proteja statul de drept', a declarat la Viena diplomatul american Michele Siders, adresându-se Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău