Turcia: Un opozant al președintelui Erdogan înființează un nou partid politic

  • 08 Februarie 2021 17:30
Turcia: Un opozant al președintelui Erdogan înființează un nou partid politic

Un fost rival al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan a demisionat luni din principalul partid de opoziție pentru a lansa o nouă formațiune politică, recompunând astfel peisajul politic din Turcia cu doi ani înainte de alegerile prezidențiale, informează AFP, preluat de Agerpres.

"Vom crea o Turcie liberă, căreia nu-i este frică să vorbească", a declarat Muharrem Ince în timpul unei conferințe de presă în care a formulat critici virulente față de formațiunea politică pe care a părăsit-o, Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat). "Vom elibera țara de această putere și această opoziție care nu reușește să ofere soluții", a adăugat el.

În calitate de candidat al CHP la alegerile prezidențiale din 2018, Ince a obținut 30,64% din voturi, alegeri câștigate de Erdogan cu un scor de 52,59% din sufragii.

Veteran al politicii, cu talent oratoric și carismă comparate uneori cu cele ale președintelui turc Erdogan, Ince a reușit să adune mulțimi în timpul mitingurilor sale electorale în 2018. Însă numeroși alegători i-au reproșat că în seara scrutinului și-a recunoscut înfrângerea printr-un mesaj trimis unui jurnalist, în loc să susțină un discurs în fața susținătorilor săi.

Reprezentând aripa naționalistă a CHP, Ince și-a înmulțit în ultimele luni atacurile împotriva partidului, estimând că acesta nu este condus în mod democratic.

Luni, el a declarat de asemenea că "nu înțelege" politica externă a Ankarei cu privire la estul Mării Mediteraneene, Libia și Azerbaidjan, unde Turcia este acuzată de numeroase țări occidentale de manevre agresive.

Ince a mai anunțat că trei deputați care au demisionat la sfârșitul lui ianuarie din CHP au aderat la noua sa formațiune al cărei nume ar urma să fie dezvăluit în următoarele săptămâni. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău