Turcia solicită SUA extrădarea a 84 presupuși membri ai rețelei predicatorului Fethullah Gülen

  • 21 Noiembrie 2018 09:06
Turcia solicită SUA extrădarea a 84 presupuși membri ai rețelei predicatorului Fethullah Gülen

Ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, a transmis marți autorităților americane o listă cu 84 presupuși membri ai rețelei predicatorului Fethullah Gülen a căror extrădare este cerută de către Turcia, relatează AFP, citat de Agerpes.

Ankara cere mai întâi de toate Washingtonului extrădarea lui Gulen, stabilit de mult timp în SUA, în contextul în care președintele turc Recep Tayyip Erdogan îl acuză de orchestrarea loviturii de stat eșuate în 2016. Dar, până în prezent, cererile Turciei nu s-au concretizat.

Casa Albă examinează posibilitățile juridice pentru extrădarea lui Fethullah Gülen în cadrul eforturilor diplomatice cu scopul ca Turcia să-și diminueze presiunea asupra Arabiei Saudite după asasinarea la Istanbul a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, a relatat săptămâna trecută canalul de televiziune american NBC.

Aflat într-o vizită la Washington, șeful diplomației turce a declarat că nu a obținut ''garanții'' în acest sens, după întâlnirea cu omologul său american Mike Pompeo și cu consilierul pentru securitate națională al președintelui Donald Trump, John Bolton.

''Dar le-am dat această listă cu persoane a căror extrădare o cerem SUA'', a adăugat el, precizând că printre cele 84 de persoane figurează și numele predicatorului Gülen. ''Președintele Trump i-a cerut lui Erdogan să-i trimită această listă'', a mai explicat ministrul de externe turc.

Donald Trump a asigurat sâmbătă că extrădarea predicatorului, care neagă cu fermitate orice implicare în tentativa de puci, ''nu a fost examinată''.

''Încă încercăm să vedem ce putem face pentru Turcia'', a afirmat totuși el, asigurând că relațiile dintre cele două țări sunt de acum ''foarte bune'' de când justiția turcă l-a eliberat pe pastorul american Andrew Brunson, a cărui revenire în SUA era cerută cu insistență de către Washington.

Mevlut Cavusoglu s-a declarat mulțumit să vadă că poliția federală americană anchetează activitățile mișcării lui Fethullah Gülen pe teritoriul Statelor Unite.

''Statele Unite descoperă opacitatea acestei rețele criminale'', a afirmat el, denunțând ''spălare de bani, evaziune fiscală, fraudă cu vize și alte activități ilegale''.

''Este ceea ce am cerut SUA, lansați o simplă anchetă și veți vedea cu ce fel de rețea aveți de-a face, în timp ce o găzduiți în țara dumneavoastră'', a adăugat el.

La rândul său, Mike Pompeo, salutând ''dinamica pozitivă'' în relațiile dintre cele două țări aliate de la eliberarea pastorului Brunson, a denunțat din nou ''detenția nedreaptă a rezidenților americani și angajaților locali'' de la misiuni diplomatice ale SUA, între care ''cercetătorul NASA, Serkan Golge''.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău