Turcia sfidează amenințarea cu sancțiuni a UE și efectuează un exercițiu de tragere în largul Ciprului

  • 12 Septembrie 2020 15:30
Turcia sfidează amenințarea cu sancțiuni a UE și efectuează un exercițiu de tragere în largul Ciprului

Turcia a anunțat că va efectua un exercițiu de tragere real în largul Ciprului, de sâmbătă până luni, în ciuda amenințării cu sancțiuni din partea Uniunii Europene, emisă din cauza acțiunilor guvernului de la Ankara în Mediterana de Est, relatează AFP, citată de Agerpres.

Într-o notificare de informare maritimă (Navtex), publicată vineri, Turcia a anunțat că va efectua acest exercițiu în largul Sadrazamkoy, în nordul Ciprului.

Anunțul a fost făcut după o declarație a șapte lideri de state din sudul UE care au făcut apel la Turcia să înceteze politica sa de "confruntare" în Mediterana de Est, și au vorbit despre sancțiuni europene dacă Ankara va continua să conteste drepturile de exploatare a zăcămintelor de gaz ale Greciei și Ciprului în zonă.

Chestiunea se va afla pe agenda Consiliului European de pe 24-25 septembrie.

În replică, Turcia a denunțat o declarație "părtinitoare", considerând că ea conține elemente "deconectate de la realitate și lipsite de bază juridică".

Turcia și Grecia, ambele membre NATO, sunt angrenate într-o dispută privind zăcămintele de hidrocarburi din Mediterana de Est, într-o zonă despre care Atena susține că se află sub suveranitatea sa.

Tensiunile au crescut după ce Turcia a trimis, pe 10 august, o navă de prospecție seismică însoțită de nave de război în apele revendicate de Grecia, ceea ce a determinat Atena să lanseze manevre navale pentru a-și apăra teritoriul maritim.

Nava de prospecție urma să rămână în apele contestate până sâmbătă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău