Turcia se retrage din Convenția privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor

  • 20 Martie 2021 10:07
Turcia se retrage din Convenția privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor

Turcia s-a retras din primul instrument obligatoriu din lume pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, potrivit unui decret prezidențial publicat vineri care a atras imediat criticile principalului partid de opoziție, notează AFP, potrivit Agerpres.

Convenția de la Istanbul din 2011 obligă guvernele să adopte o legislație care să pedepsească violența domestică și abuzurile similare, inclusiv violul conjugal și mutilarea genitală feminină.

Conservatorii au afirmat că această cartă dăunează unității familiale, încurajează divorțul și că referințele sale la egalitate sunt folosite de comunitatea LGBTQ pentru a obține o mai mare acceptare în societate.

Turcia dezbătuse o posibilă retragere din Convenție după ce un responsabil al partidului la putere al președintelui Recep Tayyip Erdogan a ridicat problema abandonării tratatului anul trecut.

De atunci, numeroase femei au ieșit pe străzile Istanbulului și altor orașe, solicitând guvernului să respecte Convenția.

Principalul partid de opoziție, CHP, a criticat această decizie.

Vicepreședinta CHP pentru drepturile omului, Gokce Gokcen, a scris pe Twitter că abandonarea convenției înseamnă "a lăsa femeile să fie ucise".

Constituția Turciei și reglementările interne ar fi în schimb "garanția drepturilor femeilor", a afirmat Zehra Zumrut Selcuk, ministrul familiei, muncii și serviciilor sociale, potrivit agenției oficiale de presă, Anadolu.

Violența domestică și feminicidul rămân o problemă gravă în Turcia.

Anul trecut, 300 de femei au fost asasinate, potrivit grupului pentru apărarea drepturilor We Will Stop Femicide.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău