Turcia renunță să mai cumpere elicoptere militare italienești după ce Mario Draghi l-a făcut „dictator” pe Recep Erdogan

  • 12 Aprilie 2021 13:22
Turcia renunță să mai cumpere elicoptere militare italienești după ce Mario Draghi l-a făcut „dictator” pe Recep Erdogan

Turcia a decis blocarea unui contract în valoare de 83 de milioane de dolari destinat achiziționării de elicoptere militare produse de firma italienească Leonardo, după ce premierul Italiei Mario Draghi l-a făcut „dictator” pe președintele turc, Recep Erdogan, informează defenseworld.net. Blocarea contractului vine după ce Ankara nu a primit, deși solicitase, scuze oficiale din partea guvernului italian pentru declarația făcută de Draghi, conform La Republicca, citat de Digi24.ro.

Contractul, care prevedea achiziționarea de către Turcia a unor elicoptere destinate „școlii militare de aviație”, urma să fie semnat în aceste zile. 

Pe lângă producătorul de elicoptere, alte trei companii din italienești care au deschise reprezentanțe în Turcia, printre care compania energetică Ansaldo Energia, au primit „avertismente” din partea guvernului de la Ankara, informează presa din Italia.

În prezent, Turcia are în dotare elicoptere de atac T 129 Atak, dezvoltate împreună cu firma Leonardo.

Zilele trecute, premierul italian, Mario Draghi, l-a numit „dictator” pe președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, după scandalul „Sofagate”, când președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a fost nevoită să stea pe o canapea, după ce a fost lăsată fără scaun la o întrevedere între liderii UE cu Erdogan,.

„Am fost foarte mâhnit de umilința pe care președinta Comisiei a trebuit să o suporte cu acești, să le spunem ceea ce sunt, dictatori”, a declarat Mario Draghi.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, i-a primit la Ankara pe președintele Consiliului European, Charles Michel, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, însă în sala de întâlnire a avut loc un moment stânjenitor, pentru că șefa executivului comunitar, singura femeie dintre oficiali, nu a avut alocat un scaun alături de cei doi bărbați.

Unul dintre motivele principale ale întâlnirii dintre oficialii UE și președintele Erdogan l-a reprezentat situația drepturilor omului și violențele împotriva femeilor din Turcia.

Sursa: DIGI24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
39,24
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:3,09 m/s
Thu
34
Fri
29
Sat
26
Sun
24
Mon
25
Arhivă Radio Chișinău