Turcia recunoaște progresele Finlandei și Suediei pentru aderarea la NATO. Urmează alte runde de dialog

  • 10 Martie 2023 09:22
Turcia recunoaște progresele Finlandei și Suediei pentru aderarea la NATO. Urmează alte runde de dialog

Turcia recunoaște că Suedia și Finlanda au făcut pași concreți către eliminarea obstacolelor din calea aderării la NATO, a declarat ieri, 9 martie, negociatorul suedez Oscar Stenstrom într-o conferință de presă la sediul central al alianței din Bruxelles, precizând că vor urma și alte runde de dialog între cele trei țări, transmite stiriletvr.ro.

Suedia și Finlanda și-au depus oficial candidaturile la NATO anul trecut, 2022, însă s-au confruntat cu obiecții neașteptate din partea guvernului de la Ankara, care susține că cele două state nordice permit șederea unor membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan, considerat de Turcia și aliații occidentali organizație teroristă, notează stiriletvr.ro.

„Un pas mic înainte, discuțiile s-au reluat și am convenit că vom continua să ne întâlnim și nu pot spune exact când", a spus Stenstrom, care a apreciat că este "un semn bun" că Turcia a recunoscut progresele.

Ibrahim Kalin, purtător de cuvânt al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, a declarat că măsurile luate la Helsinki și Stockholm sunt pozitive, dar nu suficiente pentru Ankara.

„Am subliniat încă o dată preocupările și așteptările Turciei legate de securitate", a afirmat el, adăugând că "pașii de făcut de către țări vor de determina evoluția și rapiditatea acestei chestiuni".

Turcia a suspendat în ianuarie negocierile cu Suedia și Finlanda convenite în cadrul unui acord trilateral la care s-a ajuns anul trecut la Madrid în vederea pregătirii procesului de extindere a NATO, amintește Agerpres.

Motivul imediat al suspendării a fost un protest în apropierea ambasadei turce din Stockholm, în cursul căruia un politician de extremă dreaptă a dat foc unui Coran. Partea turcă a susținut însă de mai multe ori că în special Suedia nu a făcut tot ce promisese.

Stenstrom a susținut joi că guvernul de la Stockholm și-a îndeplinit obligațiile, urmând să trimită parlamentului un nou proiect de lege împotriva terorismului, ca reacție la temerile Turciei legate de securitate.

Noua reglementare - la care se lucrează din 2017, când un atacator a intrat cu o camionetă în mulțime, în capitala suedeză, și a omorât astfel cinci oameni - va incrimina "participarea la o organizație teroristă".

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău