Turcia: Patru jurnaliști ai săptămânalului satiric Charlie Hebdo inculpați pentru l-au "insultat" pe Erdogan

  • 27 Martie 2021 10:50
Turcia: Patru jurnaliști ai săptămânalului satiric Charlie Hebdo inculpați pentru l-au

Un procuror turc a cerut vineri pedepse de până la patru ani de închisoare împotriva a patru colaboratori ai săptămânalului satiric francez Charlie Hebdo pe care îi acuză că l-au "insultat" pe președintele Recep Tayyip Erdogan într-o caricatură publicată anul trecut, notează AFP, preluat de Agerpres.

Potrivit agenției turce de presă Anadolu, cei patru colaboratori puși sub acuzare sunt caricaturista Alice Petit și trei responsabili ai celebrului săptămânal, Gérard Biard, Julien Sérignac și Laurent Sourisseau, cunoscut sub numele Riss.

Publicarea caricaturii, în octombrie, a stârnit furia președintelui Erdogan într-un context de puternice tensiuni diplomatice între Ankara și Paris.

Caricatura de pe coperta revistei franceze îl arată pe Erdogan îmbrăcat în lenjerie albă, așezat într-un fotoliu, ținând într-o mână ceea ce pare o fi o doză de băutură și cu cealaltă ridicând la spate vălul unei femei care poartă abaya și care strigă "Ooooh! Profetul!".

În actul său de acuzare, care trebuie să fie acceptat oficial de o instanță pentru a începe procesul, procurorul turc consideră că această caricatură "nu se încadrează în niciun fel în cadrul libertății de exprimare sau a presei", calificând desenul de presă ca "vulgar, obscen și dezonorant".

După publicarea caricaturii, președintele Erdogan a denunțat un "atac ticălos" comis de niște "nemernici".

Această afacere a intervenit în contextul unei crize diplomatice între Turcia și Franța, Recep Tayyip Erdogan acuzându-l în special pe omologul său francez, Emmanuel Macron, de "islamofobie" pentru că a apărat dreptul de a-l caricatura pe profetul Mahomed.

Pe de altă parte, anunțul de punere sub acuzare a jurnaliștilor de la Charlie Hebdo a avut loc la câteva zile după ce șeful statului francez a acuzat Turcia de "ingerință" și în plină polemică în Franța pe tema finanțării unei moschei susținute de o asociație pro-turcă la Strasbourg (est).

ONG-ul Reporteri fără frontiere (RSF) a denunțat vineri urmărirea penală a colaboratorilor Charlie Hebdo, acuzând Ankara că dorește "să-și extindă cenzura dincolo de Turcia".

Criticată regulat de ONG-uri, Turcia ocupă locul 154 din 180 în indicele libertății presei publicat de RSF.

Zeci de jurnaliști au fost arestați și mai multe media de opoziție puse sub acuzare sau închise în ultimii ani în această țară. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău