Turcia livrează Ucrainei muniții de artilerie cu dispersie (Foreign Policy)

  • 11 Ianuarie 2023 10:26
Turcia livrează Ucrainei muniții de artilerie cu dispersie (Foreign Policy)

Revista Foreign Policy a relatat, citând oficiali anonimi americani și europeni, că Turcia a început să livreze muniții de artilerie cu dispersie către Ucraina la sfârșitul anului trecut. Potrivit publicației, anterior, Kievul a încercat fără succes să obțină astfel de livrări din partea Statelor Unite, scrie BBC.

După cum se precizează în postare, Turcia trimite Ucrainei așa-numitele muniții convenționale avansate cu dublă utilizare (dual-purpose improved conventional munition, DPICM), care au fost produse în această țară în timpul Războiului Rece în cadrul unui acord cu Statele Unite. Aceste proiectile sunt concepute pentru a distruge tancuri, iar atunci când sunt lansate, fiecare dintre ele se sparge în 88 de muniții mai mici, scrie G4Media. 

Armele cu muniție cu dispersie sunt interzise de o convenție internațională adoptată în 2010, dar Ucraina, Turcia, Statele Unite și Rusia nu au aderat la aceasta.

Principalul pericol al munițiilor cu dispersie constă în faptul că astfel de proiectile sau rachete transportă multe dispozitive explozive independente mai mici care afectează zone mari. În același timp, un anumit număr de astfel de încărcături nu explodează și, timp de mai mulți ani, ele pot reprezenta un pericol pentru populația civilă.

Legile americane interzic exportul de DPICM tocmai din cauza proporției mari de muniție care nu explodează imediat, explică Foreign Policy.

Potrivit autorilor publicației, autoritățile turce au încercat să ascundă furnizarea de astfel de obuze către Ucraina timp de mai multe luni. Jurnaliștii relatează că expedierea munițiilor a început în noiembrie, dar nu este încă clar dacă acestea sunt deja folosite pe câmpul de luptă.

 

„După ce SUA au refuzat [Ucrainei] furnizarea de muniții cu dispersie, Turcia a devenit singurul loc de unde le puteau obține”, citează revista una dintre sursele sale. „Acest lucru arată că Turcia, deși încearcă să mulțumească Rusia în anumite privințe, oferă Ucrainei un sprijin militar foarte important.”

Ambasada Turciei la Washington și Ministerul ucrainean al Apărării nu au răspuns la solicitările Foreign Policy de a face comentarii cu privire la transporturile de muniții cu dispersie.

Potrivit revistei, Turcia a produs atât muniții cu dispersie de 155 de milimetri (acestea sunt folosite în multe sisteme ale țărilor NATO), cât și de 122 de milimetri – acestea sunt mai familiare armelor sovietice, rusești și ucrainene.

Autorii publicației scriu că Ucraina are nevoie de încărcături cu dispersie, printre altele, pentru a sparge barierele rusești în spațiile deschise din Donbas. În plus, astfel de proiectile pot compensa, într-o anumită măsură, lipsa muniției convenționale în condiții de luptă intensă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău