Turcia intenționează să furnizeze mai multe arme Ciprului de Nord

  • 30 Septembrie 2022 09:20
Turcia intenționează să furnizeze mai multe arme Ciprului de Nord

Turcia intenționează să livreze mai multe arme părții de nord a Ciprului, aflată sub controlul ciprioților turci, ca răspuns la ridicarea unui embargou asupra armelor americane pentru Republica Cipru, transmite DPA.

Ankara a criticat dur decizia SUA de a ridica acest embargou.

Ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu a afirmat că obiectivul este de a ''proteja ciprioții turci'' și de a le furniza orice au nevoie.

Insula Cipru este divizată din 1974. După o lovitură de stat a naționaliștilor ciprioți greci, care au încercat o alipire la Grecia, armata turcă a invadat Ciprul. 'Republica Turcă a Ciprului de Nord', autoproclamată în 1983, este recunoscută doar de Ankara, iar sudul cu populație grecească face parte din Uniunea Europeană.

Numeroase încercări de-a lungul anilor de a unifica insula au eșuat, transmite agerpres.

În ultimii ani, Ciprul de Nord și Turcia s-au pronunțat pentru o 'soluție cu două state' la problema insulei Cipru.

La jumătatea acestei luni, Washingtonul a anunțat că Republica Cipru va putea achiziționa arme din SUA fără restricții, pentru prima dată începând din 1987. Departamentul de Stat american a anunțat că sunt îndeplinite condițiile pentru ridicarea embargoului.

Acest embargou fusese introdus în încercarea de a convinge părțile implicate să găsească o soluție diplomatică la problema statutului insulei Cipru. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău