Turcia încearcă să evite eventuale sancțiuni americane ca urmare a achiziției de sisteme rusești de rachete S-400

  • 15 Aprilie 2019 19:55
Turcia încearcă să evite eventuale sancțiuni americane ca urmare a achiziției de sisteme rusești de rachete S-400

Achiziționarea de către Turcia a unor sisteme antiaeriene rusești nu ar trebui să determine impunerea de sancțiuni de către SUA, pentru că Ankara nu este o adversară a Washingtonului, ci o membră a NATO, a declarat luni ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, transmite Rador.

Totodată, Akar a spus că Turcia se așteaptă să rămână nu numai un client pentru achiziționarea de avioane invizibile F 35, ci și să fie implicată în producerea acestora, în pofida faptului că SUA au avertizat că ar putea fi exclusă din proiectul F 35 dacă achiziționează sistemul antiaerian rusesc de tip S-400.

"Credem cu fermitate că a face o legătură între S-400 și proiectul F 35 este o greșeală nefericită", a spus dl Akar în cursul unei conferințe de presă la Washington. "Ne așteptăm ca SUA și ceilalți parteneri din acest proiect să își onoreze angajamentele".

SUA au anunțat că nu vor permite ca avioanele F 35 să opereze alături de sistemul rusesc de apărare. Săptămâna trecută, secretarul de stat Mike Pompeo a avertizat Turcia că ar putea suferi represalii pentru achiziționarea de sisteme S-400, pe baza unei legi americane cunoscute drept CAATSA.

Ministrul Akar a repetat oferta Turciei de a iniția discuții cu SUA pentru a analiza "îngrijorările de natură tehnică" generate de achiziția de sisteme S-400. Totodată, Turcia analizează o nouă ofertă americană în vederea achiziționării de sisteme antiaeriene Patriot. "Am primit recent o ofertă reactualizată pentru Patriot. Avem oferta pe masă și o studiem cu atenție".

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău