Turcia: Decizia SUA privind mutarea ambasadei la Ierusalim nu ar trebui urmată și de alte țări

  • 18 Mai 2018 14:33
Turcia: Decizia SUA privind mutarea ambasadei la Ierusalim nu ar trebui urmată și de alte țări

Turcia cere țărilor musulmane să oprească alte țări să urmeze exemplul SUA de a-și deschide ambasade la Ierusalim, a declarat vineri la Istanbul ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, la începerea unui summit pe această temă, relatează Reuters.

Mevlut Cavusoglu a făcut aceste declarații într-o alocuțiune rostită la deschiderea unei reuniuni de urgență a Organizației pentru Cooperare Islamică (OCI), convocată de președintele turc Recep Tayyip Erdogan după ce forțele israeliene au ucis luni zeci de protestatari palestinieni în Gaza. Protestatarii manifestau împotriva deschiderii ambasadei Statelor Unite la Ierusalim.

"În declarația finală, vom sublinia statutul problemei Palestinei pentru comunitatea noastră și că nu vom permite schimbarea statutului orașului istoric", a subliniat Cavusoglu. "Trebuie să împiedicăm ca alte țări să urmeze exemplul SUA'', a spus el.

Turcia a fost unul dintre cei mai vocali critici ai deciziei SUA de a-și muta ambasada la Ierusalim și ai violențelor din Gaza, guvernul turc decretând trei zile de doliu pentru victimele palestiniene. Erdogan a descris acțiunile forțelor israeliene drept "genocid" și Israelul a fost calificat drept "stat terorist".

Evenimentele din Gaza au declanșat o dispută diplomatică între Turcia și Israel, ambele țări expulzând reciproc importanți diplomați în această săptămână.

Situația dificilă a palestinienilor rezonează cu mulți turci, inclusiv cu alegătorii naționaliști și religioși care formează baza sprijinului electoral al președintelui Erdogan.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău