Turcia | Alte zeci de arestări din cauza unor presupuse legături cu clericul Fethullah Gulen

  • 24 Septembrie 2018 12:46
Turcia | Alte zeci de arestări din cauza unor presupuse legături cu clericul Fethullah Gulen

Autoritățile turce au dispus arestarea a 61 de soldați din cadrul forțelor navale și terestre, inclusiv a unor ofițeri de rang înalt, fiind suspectați de legături cu un cleric stabilit în SUA pe care autortiățile de la Ankara îl consideră responsabil pentru tentativa eșuată de lovitură de stat din 2016, a transmis luni presa oficială din Turcia.

18 dintre cei reținuți sunt cadre militare active, a transmis agenția Anadolu, care a precizat că printre ei se numără 13 maiori și 12 căpitani, iar 24 sunt locotenenți în cadrul forțelor navale. Autoritățile turce au desfășurat în mod regulat razii împotriva presupușilor membri ai rețelei clericului Fethullah Gulen, încă de la puciul eșuat din iulie 2016, soldat cu 250 de pierderi de vieți omenești. Gulen neagă orice implicare în acele evenimente.

Într-o operațiune separată, poliția din Istanbul a reținut 21 de persoane care foloseau o aplicație de mesagerie criptată utilizată de rețeaua clericului. Majoritatea dintre cei reținuți sunt profesori care, în trecut, erau cadre didactice în școlile rețelei Fettulah sau în instituții publice, a precizat poliția. Aliații occidentali ai Turciei au criticat acțiunile represive care au urmat tentativei eșuate de puci, majoritatea derulându-se în contextul stării de urgență declarată la scurt timp după evenimentele din iulie 2016, rămasă în vigoare până în iulie 2018.

Criticii președintelui Recep Tayyip Erdoğan îl acuză pe liderul turc că s-a folosit de puciul eșuat ca pretext pentru a-și zdrobi opoziția. Turcia susține că măsurile sunt necesare pentru combaterea amenințărilor la adresa securității statului. 

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
32,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,06 m/s
Sun
24
Mon
27
Tue
28
Wed
31
Thu
30
Arhivă Radio Chișinău