Turcia a triplat exporturile către Federația Rusă pentru produsele „sensibile”, cu utilizare militară

  • 27 Noiembrie 2023 15:07
Turcia a triplat exporturile către Federația Rusă pentru produsele „sensibile”, cu utilizare militară

Practic, creșterea comerțului Turciei cu Rusia a zădărnicit parțial încercările SUA și Europei de a reduce capacitatea Moscovei de a-și înarma forțele armate. Exporturile Turciei către Rusia de bunuri vitale pentru mașina militară a Rusiei au crescut masiv în acest an, comparativ cu 2022 (an în care oricum exporturile către F. Rusă se dublaseră față de anul precedent). Acest lucru a accentuat îngrijorarea SUA și a aliaților săi că Ankara acționează ca un canal de drenaj pentru mărfurile sensibile de la producătorii occidentali, relevă un articol din Financial Times, citat de defenseromania.ro.

Creșterea comerțului Turcia-Rusia a zădărnicit parțial eforturile SUA și europene de a reduce capacitatea Moscovei de a-și înarma forțele armate, crescând tensiunile între Ankara și partenerii săi NATO, a declarat un oficial, într-o declarație făcută pentru publicația citată.

Un semn că stoparea comerțului a devenit o prioritate la Washington, este faptul că Brian Nelson, subsecretarul pentru terorism și informații financiare al Trezoreriei SUA, va merge la Istanbul și Ankara săptămâna aceasta pentru a discuta despre activitățile comerciale și financiare care ajută efortul de război al Rusiei împotriva Ucrainei.

Turcia a triplat exporturile de bunuri sensibile către spațiul ex-sovietic

FT precizează că, în primele nouă luni ale anului 2023, Turcia a raportat exporturi către Rusia și cinci foste țări sovietice pentru 45 de categorii de mărfuri pe care SUA le consideră „de prioritate înaltă”. Totalul exporturilor este de 158 de milioane de dolari, fiind vorba de bunuri ce se utilizează și în procesul de producție a industriei militare.

Cifra este de trei ori mai mare decât cea înregistrată ​​aceeași perioadă din 2022.

Oficial, exporturile Turciei au fost direcționate către cinci foste țări sovietice  - Azerbaidjan, Georgia, Kazahstan, Kârgâzstan și Uzbekistan). Doar că, institutele de statistică ale acestor țări nu au înregistrat o creștere similară a importurilor, aceste discrepanțe sugerând că bunurile au fost transportate direct în Rusia, cred analiștii. 

Spre exemplu, Kazahstanul a înregistrat importuri de mărfuri prioritare din Turcia de 6,1 milioane de dolari, în timp ce datele Turciei arată că exporturile acestor mărfuri în Kazahstan s-au ridicat la 66 de milioane de dolari, pentru aceeași perioadă.

Bunurile exportate se referă, în special,  la microcipuri, echipamente de comunicare și piese, cum ar fi vizoare telescopice. Aceste bunuri sunt supuse controlului exporturilor de către SUA, UE, Japonia și Marea Britanie, menit să împiedice transferul acestora către Rusia.

„Dar ele pot fi ocolite cu ajutorul companiilor care folosesc structuri intermediare pentru a-și ascunde destinațiile finale”, se arată în material.

Turcia, împreună cu Emiratele Arabe Unite, servește adesea ca destinație intermediară pentru entitățile ruse care încearcă și reușesc să exploateze rute alternative de import în scopul eludării controalelor, a spus un oficial european de sancțiuni.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău