Turcia a suspendat traficul maritim prin strâmtoarea Bosfor după eșuarea unei nave ucrainene

  • 16 Ianuarie 2023 13:26
Turcia a suspendat traficul maritim prin strâmtoarea Bosfor după eșuarea unei nave ucrainene

Turcia a oprit temporar tranzitul de nave prin strâmtoarea Bosfor după ce un cargobot venind din Ucraina încărcat cu 13.000 de tone de mazăre a eșuat în strâmtoare, relatează agențiile dpa și Reuters, citate de Agerpres.

Traficul prin strâmtoarea care face legătura între Marea Neagră și Marea Mediterană a fost oprit temporar, dar nu au fost raportate pagube, potrivit autorităților turce.

Centrul Comun de Coordonare (JCC), care supervizează exporturile de cereale din Ucraina, a indicat în weekend că nava, plecată din portul Pivdenîi, are ca destinație portul turc Mersin.

Potrivit agenției de transport maritim Tribeca, cargoul înregistrat sub pavilionul statului Palau se afla luni la Acarburnu, la capătul de nord al strâmtorii.

Biroul guvernatorului din Istanbul a declarat că nava a eșuat foarte aproape de districtul Beykoz în cursul dimineții din cauza unei probleme cu cârma.

Ucraina își exportă cerealele prin strâmtoarea Bosfor

Ucraina și-a reluat exporturile de produse agricole pe mare începând cu luna iulie a anului trecut după încheierea unui acord mediat internațional pentru a pune capăt blocadei rusești asupra porturilor sale.

La sfârșitul lunii octombrie Rusia a anunțat că își suspendă participarea la acord din cauza atacurilor ucrainene asupra flotei sale ancorate la Sevastopol, însă a revenit asupra deciziei după câteva zile, afirmând că a primit „garanții suficiente” din partea Kievului.

Strâmtoarea Bosfor este una dintre cele mai importante din lume, legând Marea Neagră de strâmtoarea Dardanele prin care navele ajung apoi în Marea Egee și de acolo în Mediterană.

Un alt cargou care transporta cereale din Ucraina spre China a eșuat acum o săptămână în Canalul Suez, unde autoritățile au reușit ranfluarea sa.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău