Turcia a majorat prețul la gaze naturale, din cauza crizei valutare

  • 01 Septembrie 2018 19:19
Turcia a majorat prețul la gaze naturale, din cauza crizei valutare

Turcia a majorat sâmbătă prețul gazelor naturale cu 14 procente, informație confirmată de două surse, în timp ce organismul de reglementare din domeniul energiei a anunțat măsuri similare de majorare a costurilor de electricitate, în condițiile în care actuala criză valutară alimentează fenomenul inflației.

Lira turcescă s-a depreciat cu 42 de procente în raport cu dolarul, pe fondul îngrijorărilor legate de poziția președintelui Erdogan în privința politicii monetare și a înrăutățirii relațiilor cu SUA din cauza detenției unui pastor american.

Vânzările masive la prețuri reduse au determinat majorarea prețurilor la alimente și la combustibili și au generat îngrijorări în privința impactului asupra economiei și a instituțiilor bancare din țară. Economiștii sunt în mod special îngrijorați în privința incapacității băncii centrale de a stăpâni inflația, care a atins un maxim al ultimilor 14 ani, atingând un nivel de aproape 16 procente în luna iulie.

Operatorul oficial turc, Botas, a majorat prețul gazelor naturale cu 14 procente pentru consumul industrial și cu 9 procente pentru uzul casnic, majorare intrată astăzi în vigoare, au transmis două surse pentru Reuters.

Reprezentanții Botas nu au fost disponibili, deocamdată, pentru a comenta această informație. Luna trecută, Botas a majorat prețul gazelor naturale destinate producerii de electricitate cu 50 de procente și cu 9 procente pentru cosnumul casnic.

Turcia este dependentă de importuri pentru aproape toată energia pe care o consumă. Criza lirei a generat creșterea costurilor, în moneda locală, a petrolului și a gazelor naturale. În mod similar, autoritatea de reglementare din domeniul energiei din Turcia a anunțat că va majora prețurile la electricitate cu 14 procente pentru consum industrial și cu 9 procente pentru uz casnic.

Organismul a majorat prețurile cu aceleași procente și luna trecută. Aproape o treime din producția totală a Turciei de 293 de miliarde de megawați putere a fost asigurată în 2017 de centralele electrice pe gaz. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău