Turcia a lansat noi atacuri împotriva kurzilor din Siria

  • 20 Ianuarie 2018 14:30
Turcia a lansat noi atacuri împotriva kurzilor din Siria

Armata turcă a anunțat că a executat noi atacuri asttăzi împotriva milițiilor kurde Unitățile de Apărare a Poporului (YPG) din Siria (N-E), în contextul în care o ofensivă terestră pare iminentă.

Forțele armate turce au afirmat că au atacat "în situație de legitimă apărare" poziții ale YPG ca răspuns la atacuri în regiunea siriană Afrin, controlată de aceste miliții kurde considerate de Ankara drept organizație teroristă.

Atacuri similare au avut loc încă de ieri, a precizat armata.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenințat de mai multe ori în ultimele zile cu lansarea unei operațiuni militare terestre comune cu rebeli sirieni pro-Ankara pentru a alunga YPG din sectorul Afrin.

Ankara acuză YPG că sunt ramura siriană a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care duce o rebeliune în sud-estul Turciei de peste 30 de ani și este considerat de Ankara și aliații săi occidentali drept organizație teroristă.

Însă Unitățile de Apărare a Poporului au fost de asemenea un aliat al Washingtonului, partener al Turciei în cadrul NATO, în războiul împotriva grupării Statul Islamic (SI). Ele au jucat un rol major în îndepărtarea jihadiștilor din toate fiefurile lor din Siria în ultimii ani.

Ministrul turc al apărării, Nurettin Canikli, a declarat vineri că operațiunea militară "a început de facto", însă a confirmat că trupele terestre nu au intrat încă pe teritoriul sirian.

Analiștii estimează că nicio ofensivă majoră nu poate fi lansată în Siria fără acordul Rusiei, care este prezentă militar în regiune și are relații bune cu YPG.

Șeful armatei turce, generalul Hulusi Akar, și cel al serviciilor de informații, Hakan Fridan, s-au deplasat joi la Moscova pentru discuții pe subiectul Siria cu omologii lor ruși.

Sursa: RRA

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău