Turcia a ieșit oficial din Convenția de la Istanbul privind combaterea violenței împotriva femeilor

  • 01 Iulie 13:40
Turcia a ieșit oficial din Convenția de la Istanbul privind combaterea violenței împotriva femeilor

Turcia a ieșit joi în mod oficial din Convenția de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, o decizie a președintelui Recep Tayyip Erdogan puternic criticată în țară și în străinătate, notează AFP, citat de AGERPRES.

Mai multe manifestații sunt prevăzute să aibă loc joi în Turcia în semn de protest față de această retragere, anunțată de Erdogan în martie și devenită efectivă de la miezul nopții.

Convenția de la Istanbul, adoptată în 2011 și semnată de 45 de state și Uniunea Europeană, este primul tratat internațional care stabilește norme juridic constrângătoare pentru prevenirea violenței împotriva femeilor.

Decizia luată de Erdogan, într-un context în care cazurile de feminicid cresc constant în Turcia de un deceniu, a provocat furia organizațiilor de apărare a drepturilor femeilor și critici din partea UE, a Statelor Unite și a Înaltului Comisariat al ONU pentru drepturile omului.

Guvernul turc și-a explicat decizia susținând că acest tratat 'subminează valorile familiale' și 'normalizează homosexualitatea' prin apelul său la nediscriminare în funcție de orientarea sexuală.

În Turcia, contrar altor numeroase state majoritar musulmane, homosexualitatea nu este ilegală, dar homofobia este larg răspândită în societate.

Observatorii consideră că decizia lui Erdogan se explică mai ales prin dorința sa de a-și apropia baza electorală conservatoare înr-un context economic dificil.

Marți, justiția turcă a respins un recurs care viza anularea retragerii Ankarei din Convenția de la Istanbul.

'Această retragere le trimite un mesaj periculos celor care comit violențe, mutilează și ucid: le spune că pot continua să o facă în deplină impunitate', a denunțat joi directoarea Amnesty International, Agnes Callamard, într-un comunicat.

'În materie de drepturi ale femeilor, Turcia s-a întors cu zece ani în urmă', a regretat ea.

De altfel, asociațiile de apărare a drepturilor femeilor se tem de o creștere a violențelor, pe fondul unei situații deja critice.

În 2020, în Turcia 300 de femei au fost ucise de partenerul lor sau de un fost partener, potrivit asociației 'Vom pune capăt feminicidelor'.

Deocamdată, nu există niciun semnal de inversare a acestei tendințe, atât timp cât 189 de femei au fost omorâte în anul în curs, conform aceleiași surse.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,32
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0,45 m/s
Sat
14
Sun
19
Mon
16
Tue
14
Wed
14

Curs oficial BNM 25 Septembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.7452 -0.0000
USD 17.7044 -0.0000
RON 4.1909 -0.0000
UAH 0.6661 -0.0000
RUB 0.2434 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău