Turcia a atacat noile taxe vamale americane la Organizația Mondială a Comerțului

  • 21 August 2018 13:05
Turcia a atacat noile taxe vamale americane la Organizația Mondială a Comerțului

Turcia a declanșat un litigiu la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) privind taxele vamale americane adiționale, impuse cu ocazia tensiunilor diplomatice izbucnite pe fondul reținerii preotului american Andrew Brunson de către autoritățile turce, precum și de refuzul acestora de a-l elibera, transmite Mediafax, preluat de MOLDPRES.

Potrivit unui comunicat transmis luni de Turcia către OMC, măsurile aplicate de Statele Unite la data de 10 august sunt incompatibile cu prevederile Acordului General pentru Tarife și Comerț (GATT). În plus, însăși justificarea noilor taxe prin intermediul prevederilor Secțiunii 232 a Actului de Expansiune Comercială (Trade Expansion Act) ar fi incompatibilă cu GATT.

Litigiul se referă la taxele vamale impuse Turciei de către SUA pe 10 august și intrate în vigoare pe 13 august. Acestea au vizat produsele turcești din oțel și au fost crescute de la 25% la 50%. Ulterior, președintele Donald Trump a amenințat și cu creșterea taxelor vamale și pe produsele turcești din aluminiu, de la 10% la 20%.

Pentru aplicarea acestor taxe, Statele Unite a invocat Secțiunea 232 a Actului de Expansiune Comercială (Trade Expansion Act) din 1962, același normativ în baza căruia au fost impuse toate taxele vamale anterioare. În baza aceleiași legi s-ar fi putut impune și taxele asupra industriei automotive europene, evitate în ultimul moment de discuțiile bilaterale dintre Jean Claude-Juncker și Donald Trump.

Acest act oferă posibilitatea Departamentului pentru Comerț american să determine dacă importurile de orice fel au vreun efect negativ asupra securității naționale americane.

Pe 15 august, Turcia a răspuns cu măsuri de retorsiune, crescând tarifele vamale pentru importurile americane de automobile cu 120%, de băuturi alcoolice cu 140% și de tutun cu 60%. În plus, a crescut taxele și la produsele cosmetice, la orez și cărbune.

Aceasta a fost, însă, a doua tranșă de taxe vamale impuse de Turcia pe importurile americane. În luna iunie, ca răspuns la „taxele necugetate și insuportabile” pe oțel și aluminiu ale Statelor Unite, Turcia a aplicat măsuri de retorsiune pe importurile americane cu o valoare estimată de 266,5 milioane de dolari.

Potrivit regulilor OMC, Statele Unite au la dispoziție 60 de zile pentru a rezolva litigiul. În caz contrar, Turcia va avea posibilitatea escaladării lui prin trimiterea unei solicitări către OMC pentru înființarea unui grup de judecători pentru pronunțare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău