Turcia: 55 de mandate de arestare pentru persoane suspectate că ar finanța mișcarea Gulen

  • 10 Decembrie 2016 17:00
Turcia: 55 de mandate de arestare pentru persoane suspectate că ar finanța mișcarea Gulen

Autoritățile din Turcia au emis mandate de arestare pentru 55 de persoane, inclusiv oameni de afaceri, suspectate că ar finanța mișcarea clericului Fettullah Gulen, acuzat de guvernul de la Ankara că ar fi în spatele puciului eșuat de la 15 iulie, informează Agerpres.

Oamenii de afaceri suspectați că ar finanța rețeaua Gulen ar fi transportat sume mari de bani între Turcia, Tanzania, Uganda și Kazahstan în 2014, arată postul de televiziune.

Ankara îl acuză pe Gulen de organizarea loviturii de stat eșuate de la 15 iulie, când soldați din armata turcă au atacat cu tancuri, avioane de luptă și elicoptere clădirea parlamentului și au încercat să înlăture guvernul de la putere. Gulen, care locuiește în Pennsylvania din 1999, a negat că ar fi fost implicat în lovitura de stat și a condamnat-o.

Polițiștii de la departamentul de infracțiuni economice din Istanbul au efectuat sâmbătă operațiuni la 57 de adrese pentru a da de urma mai multor persoane căutate. Unii dintre cei căutați au fost deja arestați, însă polițiștii se află încă în urmărirea mai multor suspecți. Polițiștii au afirmat că mai mulți suspecți arestați aveau instalată pe telefoane Bylock, o aplicație pentru smartphone pe care Ankara crede că rețeaua Gulen o folosește pentru a comunica fără să fie detectată de serviciile de informații guvernamentale.

Autoritățile turce au arestat până acum aproximativ 36.000 de persoane care vor fi judecate pentru implicare în lovitura de stat eșuată, și au concediat peste 100.000 de funcționari publici, militari, judecători și profesori în epurările de după incidentele din 15 iulie.

Mai multe țări occidentale, aliate ale Turciei, și-au exprimat îngrijorarea față de epurările la scară largă, menționând că măsurile luate nu ar fi proporționale cu gravitatea situației din iulie.

Turcia a clasificat mișcarea Gulen drept organizație teroristă, acuzând adepții săi că s-au infiltrat în administrație, educație și forțele de securitate pentru a prelua controlul statului. Rețeaua Gulen este formate din organizații neguvernamentale de caritate care promovează dialogul inter-religios și educația bazată pe știință.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău