Turcia: Cel mai înalt magistrat denunță intervențiile puterii în justiție

  • 11 Februarie 2015 15:46

Cel mai înalt magistrat din Turcia, președintele Curții Constituționale, a denunțat marți intervenția în creștere a guvernului islamo-conservator în aparatul judiciar, relatează Agerpress.

''Justiția nu este un instrument al revanșei. Ea nu este o putere de care cineva se poate folosi pentru a-și îndeplini ambițiile politice. Toate acestea nu pot aduce decât rău în țară'', a declarat Hasim Kiliç în fața presei la Ankara.

''Toată lumea cunoaște opiniile judecătorilor și procurorilor în cel mai mic sat din țară. Nu se poate continua cu o asemenea justiție'', a adăugat Kiliç, care și-a anunțat prin urmare decizia de a se pensiona cu o lună mai înainte decât calendarul prevăzut.

Marți, judecătorii Curții Constituționale l-au ales pe unul dintre ei, Zühtü Arslan (50 de ani), pentru a-i succeda lui Kiliç. Presa turcă l-a calificat pe Arslan drept un apropiat al Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), aflat la guvernare din 2002.

Această schimbare la conducerea celei mai înalte instanțe judiciare din Turcia intervine după ce președintele Erdogan și-a intensificat de un an epurările masive din cadrul aparatului judiciar, pe care îl acuză că a fost infiltrat de mișcarea imamului Fethullah Gulen. Mult timp aliată a regimului, mișcarea lui Gulen a devenit inamicul ''numărul unu'' al lui Erdogan de izbucnirea, în decembrie 2013, a unui scandal fără precedent în care a fost implicat președintele și anturajul lui. Șeful statului turc l-a acuzat pe Gulen că a montat toate piesele scandalului pentru a-l înlătura de la putere, lucru dezmințit de imam.

În Turcia vor avea loc alegeri legislative pe 7 iunie. Erdogan speră să obțină o majoritate calificată de două treimi din deputați pentru a modifica Constituția și pentru a întări puterile funcției sale, spre nemulțumirea opoziției, care denunță autoritarismul său.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău