Tudor Ulianovschi: R.Moldova își dorește instituirea cât mai rapidă a zonei de comerț liber între țările GUAM

  • 25 Septembrie 2018 12:27
Tudor Ulianovschi: R.Moldova își dorește instituirea cât mai rapidă a zonei de comerț liber între țările GUAM

Organizația pentru Democrație și Dezvoltare Economică (GUAM) poate deveni un important coridor de legătură între țările din vestul și centrul Europei cu statele din Asia Centrală și Caucaz. Declarația a fost făcută de șeful diplomației moldovenești, Tudor Ulianovschi, la reuniunea Consiliului miniștrilor de externe al GUAM, care a avut loc la New York în marja Adunării Generale a ONU.

Tudor Ulianovschi a subliniat că Republica Moldova pledează pentru finalizarea cât mai rapidă de către toți membrii Organizației a procedurilor interne necesare pentru instituirea zonei de comerț liber între țările GUAM.

În calitate de țară care deține președinția în exercițiu a GUAM, Republica Moldova va găzdui în perioada 5-6 octombrie a.c., reuniunea prim-miniștrilor țărilor membre ale Organizației, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului de externe.

Organizația pentru Democrație și Dezvoltare Economică – GUAM a fost înființată în 2006 de patru state ex-sovietice: Georgia, Ucraina, Azerbaijan și Republica Moldova. Înainte de aceasta, în 1997, cele patru state fondatoare au instituit un forum consultativ. 

Autoritățile din Rusia au avut de la bun început o atitudine negativă față de GUAM, văzând în această organizație regională o amenințare la interesele sale politice, economice și de securitate din spațiul post-sovietic.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:6,69 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău