Tsunami de deșeuri. 3.432 de tone de plastic au fost aruncate în capitala Thailandei în fiecare zi din luna aprilie

  • 13 Mai 2020 09:23
Tsunami de deșeuri. 3.432 de tone de plastic au fost aruncate în capitala Thailandei în fiecare zi din luna aprilie

Thailanda a început anul cu măsuri care vizau interzicerea pungilor de plastic de unică folosință, măsuri despre care Nicha Singhanoi, funcționară din Bangkok, spera că vor duce la reducerea volumului de deșeuri care plasează Thailanda între primele 5 țări ale lumii amenințate de "oceane de plastic", conform unui reportaj Reuters, preluat de Agerpres.

Apoi, declararea pandemiei cu noul coronavirus a dus la închiderea școlilor, iar autoritățile le-au cerut oamenilor să rămână în case. În acest context, în loc să scadă, volumul deșeurilor de plastic din Bangkok a crescut cu 62% în luna aprilie pentru că foarte mulți oameni au optat pentru serviciile de livrare la domiciliu pentru alimente și alte produse.

"Sunt atât de multe folii de protecție și pungi și cutii de la produsele livrate acasă", s-a plâns Nicha, 27 de ani, care recunoaște că îi place să-și facă cumpărăturile online, dar precizează că munca de acasă nu i-a mai lăsat timp să gătească, așa că a fost nevoită să apeleze la rândul ei la serviciile de livrare de mâncare.

Patru din cele cinci țări responsabile de poluarea oceanului cu plastice sunt în Asia de Sud-Est

Chiar dacă pandemia a scăzut în intensitate, organizațiile pentru protecția mediului se tem că Thailanda nu reprezintă decât un exemplu pentru situația generalizată din Asia de Sud-Est, regiune în care se află patru din cele cinci țări responsabile de poluarea oceanului cu plastice. China este cel mai mare poluator cu plastic din lume.

Până la 3.432 de tone de plastic au fost aruncate în capitala Thailandei în fiecare zi din luna aprilie, în contextul în care în aceeași perioadă a anului trecut media era de 2.115 tone de plastic. Obiecte contaminate, de la pungile în care se fac livrările, până la peturi și pahare, reprezintă peste 80% din volumul poluării cu plastic din Thailanda.

Ceea ce se întâmplă în Thailanda trebuie să reprezinte un avertisment pentru întreaga regiune, susține Wijarn Simachaya, președintele Institutului thailandez pentru Mediu, un think tank pe probleme de mediu.

"Această creștere majoră reprezintă un motiv serios de îngrijorare. Tot progresul înregistrat prin campaniile împotriva obiectelor de unică folosință din plastic s-a pierdut", a susținut el.

Cu 30% mai multe deșeuri din plastic în acest an în Thailanda

În pofida unui volum mai mic de gunoi (în general) rezultat în contextul măsurilor de închidere a activității agenților economici și de izolare, Thailanda care produce în medie, anual, aproximativ 2 milioane de tone de deșeuri din plastic, va înregistra probabil la sfârșitul acestui an o creștere de 30% a volumului de deșeuri din plastic, conform lui Wijarn.

"O singură comandă de mâncare conține un volum mare de plastic, fie că este vorba de mâncăruri fierbinți cu ambalaje speciale, punguțe pentru sosuri sau tacâmuri din plastic și pungile în care sunt toate livrate", a susținut el.

Ministrul mediului, Varawut Silpa-archa, a recunoscut pașii înapoi făcuți de Thailanda în lupta cu deșeurile din plastic, însă s-a arătat încrezător că până la urmă se va recupera terenul pierdut.

"Nu putem purta mai multe bătălii în același timp. Acum prioritatea este lupta împotriva COVID-19", a declarat el pentru Reuters făcând trimitere la noul coronavirus ce a provocat 3.015 infecții și 56 de decese în Thailanda.

În aceste condiții, sectorul de livrări de mâncare la domiciliu a înregistrat creșteri de 33% în decurs de aproximativ o lună, ajungând la un volum al încasărilor de 4,5 miliarde de bahți (139 milioane de dolari), conform lui Siwat Luangsomboon, director adjunct al Centrului de Cercetare Kasikorn, din cadrul Băncii Thailandei.

"Thailanda se afla pe cale de a reduce cu 30% volumul obiectelor din plastic de unică folosință în cursul acestui an, prin interzicerea folosirii pungilor din plastic, însă în contextul în care comportamentul consumatorilor s-a mutat spre livrarea de mâncare la domiciliu, s-ar putea să nu putem reveni prea curând pe acest drum", a declarat Siwat pentru Reuters.

Serviciul de livrare la domiciliu Line Man, deținut de aplicația japoneză de chat Line Corp, a înregistrat creșteri ale volumului de livrări de alimente de până la 300% de la intrarea în vigoare a măsurilor de izolare la Bangkok, din martie până la sfârșitul lui aprilie.

O altă astfel de companie, Grab, originară din Singapore, a înregistrat creșteri de 400% a volumului comenzilor de mâncare pentru acasă în săptămânile de după intrarea în izolare, însă a precizat că după aceste săptămâni numărul comenzilor a revenit la un nivel ușor mai ridicat decât cel normal. Foodpanda Thailand a anunțat că a înregistrat o creștere cu 50% a comenzilor în luna martie, prin comparație cu februarie și respectiv o creștere cu 10% în cursul lunii aprilie.

Pagubele vor fi semnificative în regiunile deja vulnerabile la poluarea cu plastic a oceanului

Asia de sud-est este un contributor major la volumul de deșeuri din plastic care ajung în mări și oceane, conform militanților pentru protecția mediului. Această regiune, care se confrunta deja cu o problemă gravă a managementului deșeurilor din plastic, a fost lovită brusc de un tsunami de deșeuri din plastic pe fondul măsurilor împotriva pandemiei cu noul coronavirus, susține organizația americană de mediu Ocean Conservancy

"Ne așteptăm ca pagubele să fie semnificative în regiunile deja vulnerabile la poluarea cu plastic a oceanului, așa cum este Asia de sud-est", a susținut Doug Cress, vicepreședintele acestei organizații.

Principalul poluator din zonă, China, precum și Indonezia, Filipinele, Thailanda și Vietnam sunt răspunzătoare de peste jumătate din volumul total al poluării cu plastic din mările și oceanele planetei, anunța încă din 2015 organizația Ocean Conservancy. China nu a dat publicității încă date cu privire la volumul poluării cu deșeuri din plastic rezultate în urma creșterii numărului de livrări la domiciliu cu un sfert în martie și aprilie. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău