Trupele ucrainene au înaintat zeci de kilometri de-a lungul râului Nipru

  • 03 Octombrie 18:10
Trupele ucrainene au înaintat zeci de kilometri de-a lungul râului Nipru

Trupele ucrainene au reușit luni cea mai puternică înaintare în sud de la începutul războiului cu Rusia, străpungând frontul și avansând de-a lungul râului Nipru, înaintare care amenință liniile de aprovizionare ale trupelor ruse aflate în provincia Herson pe malul de est al Niprului, relatează Reuters.

Inclusiv surse rusești au recunoscut că o ofensivă ucraineană condusă cu tancuri a înaintat zeci de kilometri de-a lungul malului vestic al Niprului, unde au fost recucerite zeci de sate.

Aceste succese ucrainene în sud survin după cele obținute recent în est și care au întors în defavoarea Rusiei cursul războiului, deși Moscova a încercat să ridice miza prin anexarea provinciilor Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, prin ordonarea unei mobilizări parțiale și lansarea de amenințări cu represalii nucleare.

''Situația este tensionată, să o spunem așa, pentru că, da, într-adevăr sunt progrese'' ale trupelor ucrainene, a declarat la televiziunea publică rusă Vladimir Saldo, liderul instalat de Moscova în teritoriile ocupate din provincia sudică Herson.

''Există o așezare numită Duceanie, chiar de-a lungul râului Nipru, și acolo în acea regiune a fost o străpungere (ucraineană). Sunt așezări ocupate de forțele ucrainene'', a adăugat liderul pro-rus.

Duceanie se află la circa 30 de kilometri sud de locul unde se situa linia frontului înaintea acestei noi înaintări ucrainene, indicând astfel unul dintre cele mai rapide avansuri ucrainene de la începutul războiul, această înaintare fiind în plus reușită într-o zonă unde după lansarea invaziei în februarie trupele ruse și-au consolidat pozițiile și de atunci frontul a rămas aproape static într-o confruntare de uzură, transmite Agerpres.

''Forțele noastre armate avansează puternic de-a lungul malului Niprului'', a confirmat la rândul său Sergii Klan, un responsabil ucrainean al administrației militare regionale din Herson.

Kievul păstrează deocamdată tăcerea asupra ofensivei din sud. ''Situația rămâne complicată, ostilitățile continuă'', a comentat precaut președinția ucraineană, potrivit AFP.

La rândul său, șeful administrației ruse din Herson, Kirill Stremusov, a susținut că trupele ruse ar rezista totuși în fața ofensivei ucrainene. ''Respingem toate atacurile (...) și toți cei care sunt panicați astăzi pe social media vor trebui să ia o pauză. Aici nu este Harkov și nici Liman. Reușim să ținem liniile defensive'', a declarat acesta, făcând referire la regiunea nord-estică și la orașul din regiunea Donețk pe care trupele ruse le-au pierdut în urma recentelor contraofensive ucrainene.

Prin contraofensiva aflată în desfășurare în sud armata ucraineană urmărește să încercuiască dinspre nord și est trupele ruse desfășurate pe malul estic al râului Nipru, unde ar putea fi până la 25.000 de soldați ruși.

Trupele ucrainene au distrus deja podurile de peste Nipru, forțându-le pe cele ruse să apeleze la pontoane și alte improvizații pentru a-și aproviziona acești soldați. O continuare a înaintării ucrainene de-a lungul Niprului ar izola însă complet acest trupe ruse, care s-ar vedea astfel încercuite și cu toate căile de comunicație tăiate

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
3,29
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Thu
5
Fri
7
Sat
8
Sun
9
Mon
13
Arhivă Radio Chișinău